Obtinerea Autorizatiei de Construire, un pas de baza

25 februarie 2011 , 2105 afisari

Dupa obtinerea Autorizatiei de Construire, santierul poate fi deschis oficial.  Legea spune clar: pentru a putea construi sau modifica o cladire, aveti nevoie de Autorizatia de Construire. Aceasta este eliberata de Primarie - Serviciul de Urbanism din localitatea/sectorul in care se afla terenul pe care urmeaza sa construiti. Inarmati-va cu rabdare daca va ocupati personal de obtinerea autorizatiei de construire si asta pentru ca la dosar sunt necesare o serie de avize si documente care va vor manca timp. Dar odata dosarul depus, documentul se elibereaza in cel mult 30 zile de la data inregistrarii cererii.

Autorizatia de Construire este valabila pe o perioada de 12 luni de la data emiterii, interval in care solicitantul este obligat sa inceapa lucrarile.  In cazul in care lucrarile nu incep sau nu se termina la termenul stabilit, se pierde valabilitatea autorizatiei si trebuie prelungita. Daca nu apar elemente noi fata de autorizatia eliberata initial, se va putea emite o noua autorizatie de construire, fara a fi necesar un nou Certificat de Urbanism. In situatia in care in timpul lucrarilor apar modificari legate de constructia autorizata, beneficiarul este obligat sa solicite primariei o noua autorizatie. Astfel, solicitantul va depune o serie de acte care sa se incadreze in prevederile documentatiilor de urbanism aprobate si numai in limitele avizelor si acordurilor obtinute pentru autorizatia initiala.

Trei pasi pentru obtinerea Autorizatiei de Construire

Pentru obtinerea autorizatiei trebuie parcursi trei pasi principali: obtinerea unui Certificat de Urbanism ; obtinerea mai multor avize specifice; obtinerea unui Proiect de Autorizatie de Construire.

In functie de ceea ce doriti sa construiti, Primaria va poate solicita si intocmirea altor documentatii cum ar fi: Plan de Detaliu (PUD), care trebuie sa respecte prevederile documentatiilor de urbanism anterioare; Plan de Urbanism Zonal (PUZ); Plan de Urbanism General (PUG).

Dosarul pentru obtinerea avizelor va contine:

- Certificatul de Urbanism;
- schita de amplasament a terenului la scara 1:500;
- schita de amplasament a terenului la scara 1:2 000;
- schita de amplasament cu pozitia casei pe teren;
- cerere tip.

Autorizatia de Construire este actul in baza caruia se asigura aplicarea prevederilor legale, referitoare la amplasarea, proiectarea, executarea si functionarea constructiilor. Proprietarii care detin un teren extravilan si vor sa construiasca pe el trebuie mai intai sa il treaca in intravilan. Iar pentru asta este nevoie de aprobarea Consiliului Local al localitatii pe raza careia se afla terenul.

Acte necesare pentru eliberarea Autorizatiei de Construire:

- Planul de amplasare al terenului in zona (planurile cadastrale);
- Certificatul de Urbanism;
- toate avizele solicitate prin Certificatul de Urbanism;
- acte notariale (la nevoie);
- Memoriu tehnic (cuprinde memoriul de arhitectura, rezistenta, instalatii);
- Referatele verificatorilor de specialitate;
- Referatele expertilor tehnici (la nevoie);
- Actele de proprietate asupra terenului;
- Proiectul pentru autorizare compus din:  planul de situatie (cum se amplaseaza casa in teren);  planul fundatiei elaborat de inginerul de rezistenta; planuri de arhitectura pentru toate nivelurile constructiei; planul de invelitoare; sectiune caracteristica; toate fatadele.
- scara de redactare pentru toate desenele este 1:10;
- cererea de eliberare a autorizatiei de constructie;
- chitanta de achitare a taxei de autorizare.

Taxa de eliberare a autorizatiei de constructie reprezinta 0,5% din valoarea constructiei, stabilita pe baza declaratiei solicitatului si in functie de suprafata desfasurata a constructiei. Valoarea declarata nu va putea fi mai mica decat valoarea determinata, potrivit prevederilor legale in vigoare privind impozitele si taxele locale.

Material preluat din numarul de februarie 2011 al revistei Planul Casei Mele.

Comentarii

Newsletter