Sectorul constructii in Uniunea Europeana - Noutati

01 iunie 2012 , 1129 afisari

Conform datelor furnizate de Fundatia Europeana pentru Ameliorarea Conditiilor de Viata, in statele membre ale Uniunii Europene peste 13 milioane de angajati lucreaza in sectorul Constructii, iar statisticile  arata ca numarul accidentelor mortale, leziunilor si bolilor profesionale este mai ridicat decat in orice alt sector de activitate (15% din totalul accidentelor de munca si 30% din totalul accidentelor de munca mortale din sectorul industrial), iar probabilitatea ca angajatii din acest sector sa sufere un accident de munca cu incapacitate temporara de munca este de doua ori mai mare decat media din celelalte sectoare de activitate.

Anual, la nivelul Uniunii Europene se inregistreaza:

- peste 1.300 de decese;
- peste 800.000 de accidentati, adesea grav;
- expunerea a cca. 600.000 lucratori la fibre de azbest;
- afectiuni osteo-musculo-articulare si auditive la peste jumatate din numarul angajatilor implicati in constructii.

Se pierd astfel 30 milioane de zile de lucru din cauza accidentelor de munca si 26 milioane de zile din cauza bolilor profesionale.

Cu toate eforturile de ameliorare a securitatii si sanatatii in munca in acest sector, numarul accidentelor de munca si al bolilor profesionale ramane inacceptabil si implica un cost extrem de ridicat (peste 3% din cifra de afaceri a sectorului).

Aceasta situatie se regaseste si in Romania. Astfel, in ultimii ani numarul accidentelor de munca mortale din constructii a atins nivelul statisticilor europene, la diferente semnificative fata de domeniile de activitate plasate pe locurile urmatoare, respectiv silvicultura si prelucrarea lemnului.

Din punct de vedere al numarului total de accidente inregistrate in sectorul constructiilor, acestea se situeaza pe locul 2 dupa sectorul minier. Indicii de frecventa, atat in cazul accidentelor mortale cat si a celor cu incapacitate temporara de munca depasesc indicatorii medii de frecventa pe economie.

Activitatea din constructii, prin specificul ei, ii expune pe angajati la o gama larga de riscuri pentru securitate si sanatate, la care se adauga si alte aspecte cum ar fi: nivelul, in mare parte scazut al pregatirii personalului, caracterul sezonier al muncii, mediul de munca variabil, modificarea frecventa a locatiei, procentul ridicat de lucratori fara forme legale.

Daca majoritatea accidentelor au loc pe santier, in realitate 2/3 din accidente au drept cauza un eveniment anterior lucrarilor pe santier deoarece rezulta din deficiente de concepere/proiectare a lucrarilor sau echipamentelor tehnice utilizate, fie din organizarea santierului si a intreprinderilor exterioare care intervin pe santier. In special activitatile desfasurate in paralel sau succesiunea activitatilor angajatilor din diferite intreprinderi reprezinta o cauza frecventa de accidente.

Dupa 1989, prin preluarea Directivelor Europene, in legislatia romana s-a schimbat problema abordarii conditiilor de munca in intreprinderi prin cresterea responsabilitatii angajatorilor, obligatii noi pentru angajati si constientizarea eficientei gestiunii riscurilor in securitatea si sanatatea in munca.

Directiva privind santierele temporare sau mobile (92/57/CEE), preluata la noi in tara prin HG 300/2006, detaliaza in acest context prevederi pentru sectorul constructiilor si precizeaza responsabilitatile partenerilor implicati in prevenirea riscurilor de accidentare si imbolnavire. Se sublinieaza necesitatea evaluarii riscurilor pentru securitate si sanatate in munca si a integrarii prevenirii riscurilor din momentul conceperii/proiectarii santierului si pana la faza de existenta a constructiei.

Studiile arata ca 2/3 din accidentele mortale care au loc pe santier sunt urmarea deciziilor luate in faza de elaborare a proiectului. Actorii principali ai acestei faze sunt arhitectii, proiectantii, gestionarii de contract si prestatorii de bunuri si servicii necesare pe durata constructiei.

In faza de constructie propriu-zisa, coordonatorii de securitate si sanatate, dirigintii de santier si managerii de proiect, angajatorii, subcontractantii si angajatii trebuie sa stabileasca o stransa colaborare pentru a elimina sau reduce riscurile. Deciziile luate in aceste faze au impact lung asupra sanatatii si securitatii persoanelor care ulterior asigura intretinerea si realizeaza lucrari in cladire. Utilizarea azbestului in constructiile secolului 20 ilustreaza in mod evident acest aspect. In cursul acestei faze de existenta a constructiei, deciziile luate de proprietarii de imobile si de cei responsabili cu intretinerea sunt foarte importante.

Pentru a integra toate aceste aspecte in gestiunea riscurilor profesionale HG 300/2006 prevede noi functii de coordonare (coordonatori de securitate si sanatate in munca). Prin intermediul unor instrumente cum ar fi Planul de securitate si sanatate in munca, Registrul de coordonare, Dosarul de interventii ulterioare si Declaratia prealabila, coordonatorii de securitate si sanatate in munca pregatesc interventia angajatorilor pe santier si au in vedere operatiile ulterioare de intretinere si transformare a cladirilor.

Atributiile coordonatorului de securitate si sanatate in munca nu-l exonereaza pe angajator de responsabilitatea pentru securitatea si sanatatea lucratorilor de pe santier!

Implementarea in mod practic a prevederilor HG 300/2006 presupune cunoasterea obligatiilor prevazute de legislatia de securitate si sanatate in munca cu referire la domeniul constructiilor, principalele riscuri care pot sa apara si masurile de prevenire in vederea realizarii de proceduri, posturi de munca si lucrari fara risc.

Pentru a veni in sprijinul firmelor de constructii si al tuturor actorilor implicati in prevenirea riscurilor profesionale specifice acestui domeniu, proiectul POSDRU 55075 - "Securitatea si sanatatea in munca, o premisa pentru competitivitate" si-a propus sa analizeze sectorul constructii sub toate aspectele privind securitatea si sanatatea in munca, pentru a putea sa furnizeze informatii referitoare la prevenirea accidentelor si bolilor profesionale in sector si sa evidentieze bunele practici in domeniu, existente pe plan european si national.

Obiectivul urmarit este organizarea flexibila a intreprinderilor in scopul cresterii competitivitatii in conditii de securitate si sanatate la locurile de munca.

In cadrul proiectului vor fi organizate 8 seminarii de informare (unul in fiecare regiune de dezvoltare) cu tematici bine definite din domeniul securitatii sanatatii in munca pentru managerii, anagajatii si antreprenorii din sectorul Constructii.

De asemenea se vor desfasura si urmatoarele cursuri gratuite de formare profesionala continua autorizate de Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor (CNFPA): „Competente antreprenoriale” si „Inspector in domeniul sanatatii si securitatii in munca”.

Cele doua cursuri de scurta durata se finalizeaza cu Certificat de Absolvire emis de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului. La cursuri pot participa manageri, intreprinzatori si angajati ce activeaza in domeniul hoteluri, restaurante, catering, pensiuni etc., care au diploma de bacalaureat.

Proiectul se finalizeaza cu urmatoarele materiale informative:

o Ghid de securitate si sanatate in munca pentru sectorul constructii
o Brosura privind legislatia aplicabila sectorului constructii
o Fise informative privind principalele riscuri de accidentare si imbolnavire profesionala.

Aceste materiale vor fi diseminate unui grup tinta de 20.000 de firme din domeniul constructiilor.

Autor: dr. Ing. Stefan Pece, Sef Departament Sisteme de Munca, INDCPM ”Alexandru Darabont” Bucuresti

Contact pentru presă
Simona Culea, manager de proiect, INCDPM „Alexandru Darabont”, tel.: 021 – 313.17.26 int.
Alina Costache, PR manager; tel.: 031-405 04 21; - 22; [email protected]

Contact pentru presa

Simona Culea, manager de proiect, INCDPM „Alexandru Darabont”, tel.: 021 – 313.17.26 int.215, [email protected]

Alina Costache, PR manager; tel.: 031-405 04 21; - 22; [email protected]

Comentarii

 • cartier like love bracelet replica

  13 octombrie 2017 1:25

  I do not even know the way I finished up right here, however I believed this publish was once good. I do not recognise who you're but definitely you're going to a famous blogger if you are not already. Cheers!cartier like love bracelet replica httpwww.calove.coeveryone-on-knock-off-cartier-love-bracelet-new-theory.html

  raspunde comentariului
 • replica bvlgari leather bracelet with snake head

  22 septembrie 2017 18:05

  Wow. Yeah this is only the tip of the iceberg

  raspunde comentariului
 • knock off van cleef alhambra bracelet

  22 septembrie 2017 18:05
 • copy bulgari ring b zero

  21 septembrie 2017 22:37
 • bvlgari necklace men fake

  21 septembrie 2017 17:42

  I have to agree with all of the sharks. I don

  raspunde comentariului
 • cartier armband gold Fälschung

  24 mai 2017 12:38

  cartierbraceletlove Very disappointed as we are looking at properties in the area of lees wood and high street plus other areas of Mold surely it can

  raspunde comentariului
 • love anal

  05 martie 2017 2:37

  tqMPRm to and you are just extremely fantastic. I actually like what you have obtained here, certainly like what

  raspunde comentariului
 • this sheat

  05 martie 2017 1:05

  5vwHsV I went over this site and I think you have a lot of good information, saved to my bookmarks .

  raspunde comentariului
 • love anal

  04 martie 2017 22:14

  CJ4YlU Really appreciate you sharing this blog article.Thanks Again. Awesome.

  raspunde comentariului
 • pre owned cartier tank watches

  11 decembrie 2016 23:20

  cartierbraceletlove This was a great post Wow I have to say it opened my eyes. to alot I want to have the freedom to have creative space and commenting to all comments is daunting alot of times. Especially when growing a blog and worrying about syndicating. It can take me alot of time to do this. I want to focus on authoring books and producing content that will be life changing. Stepping into social entrepreneuship. Both arguements were good. Ihave to say how you build is how you maintain. pre owned cartier tank watches url=httpwww.sawristwatches.compre owned cartier tank watchesurl

  raspunde comentariului
 • seo

  04 decembrie 2016 8:19

  Hello Web Admin, I noticed that your On-Page SEO is is missing a few factors, for one you do not use all three H tags in your post, also I notice that you are not using bold or italics properly in your SEO optimization. On-Page SEO means more now than ever since the new Google update Panda. No longer are backlinks and simply pinging or sending out a RSS feed the key to getting Google PageRank or Alexa Rankings, You now NEED On-Page SEO. So what is good On-Page SEO?First your keyword must appear in the title.Then it must appear in the URL.You have to optimize your keyword and make sure that it has a nice keyword density of 3-5 in your article with relevant LSI Latent Semantic Indexing. Then you should spread all H1,H2,H3 tags in your article.Your Keyword should appear in your first paragraph and in the last sentence of the page. You should have relevant usage of Bold and italics of your keyword.There should be one internal link to a page on your blog and you should have one image with an alt tag that has your keyword....wait there's even more Now what if i told you there was a simple Wordpress plugin that does all the On-Page SEO, and automatically for you? That's right AUTOMATICALLY, just watch this 4minute video for more information at. Seo Pluginseo httpwww.SEORankingLinks.us

  raspunde comentariului
 • subanal

  27 noiembrie 2016 9:27

  nLy4SP Im thankful for the article post.Thanks Again. Will read on

  raspunde comentariului
 • JimmiXzS

  15 octombrie 2016 3:15

  BLdlOW httpwww.FyLitCl7Pf7kjQdDUOLQOuaxTXbj5iNG.com

  raspunde comentariului
 • JimmiXzS

  15 octombrie 2016 3:15

  xhuFhG httpwww.FyLitCl7Pf7kjQdDUOLQOuaxTXbj5iNG.com

  raspunde comentariului
 • JimmiXzS

  13 octombrie 2016 23:25

  56toSJ httpwww.FyLitCl7Pf7kjQdDUOLQOuaxTXbj5iNG.com

  raspunde comentariului
 • seo

  12 iulie 2016 23:43

  Hello Web Admin, I noticed that your On-Page SEO is is missing a few factors, for one you do not use all three H tags in your post, also I notice that you are not using bold or italics properly in your SEO optimization. On-Page SEO means more now than ever since the new Google update Panda. No longer are backlinks and simply pinging or sending out a RSS feed the key to getting Google PageRank or Alexa Rankings, You now NEED On-Page SEO. So what is good On-Page SEO?First your keyword must appear in the title.Then it must appear in the URL.You have to optimize your keyword and make sure that it has a nice keyword density of 3-5 in your article with relevant LSI Latent Semantic Indexing. Then you should spread all H1,H2,H3 tags in your article.Your Keyword should appear in your first paragraph and in the last sentence of the page. You should have relevant usage of Bold and italics of your keyword.There should be one internal link to a page on your blog and you should have one image with an alt tag that has your keyword....wait there's even more Now what if i told you there was a simple Wordpress plugin that does all the On-Page SEO, and automatically for you? That's right AUTOMATICALLY, just watch this 4minute video for more information at. Seo Pluginseo httpwww.SEORankingLinks.us

  raspunde comentariului
 • cartier cle imitazioni

  04 iulie 2016 23:45

  Take a look at the building at 14th ave and 60 st also New Utrecht crosses over there. That might the yellow building by the gas station. cartier cle imitazioni url=httpwww.hotcaorologi.comcategoryorologi-cartier-cle-replicacartier cle imitazioniurl

  raspunde comentariului
 • pink gold replica love bangles

  28 iunie 2016 13:57

  The U.S. is such an amazing place! I

  raspunde comentariului
 • replique cartier ballon bleu large

  24 iunie 2016 4:00

  cartierbraceletlove Hilarious, never seen the emoji in my URL bar before!

  raspunde comentariului
 • sac longchamp soldes

  06 februarie 2016 4:47

  url=httppremisg.costabrava.orgwp-contentuploadsLongchamp-llqluo-femme-Pv.htmlsac longchamp soldesurl boutique longchampn demander de femme

  raspunde comentariului
 • sac a main longhcamp pas cher

  02 februarie 2016 20:35

  url=httpwww.scvisions.comsac a main longhcamp pas cherurl sac longchamp pliage hommen url=httpwww.scvisions.comsac longchamp hobo pas cherurl

  raspunde comentariului
 • sac michael kors france

  31 ianuarie 2016 23:52

  url=httpwww.lactanciapilar.com.arwpvyc.php?page=kbiid=335sac michael kors franceurl ou trouver un sac longchamp pas cher yvelinesn url=httpwww.sharnipage.comlusvl.php?page=tifid=923Sas Michael Kors Franceurl

  raspunde comentariului
 • Sac a Main Longchamp

  29 ianuarie 2016 11:42

  url=httpwww.brisbanepropertyadvisers.comv-cuir-2016-Sx.htmlSac a Main Longchampurl exercices Longchamp de url=httpwww.brisbanepropertyadvisers.comu-pliage-bleu-marine-Qs.htmlSac Longchamp Pliage Femmeurl coachingvocaux gagner entraîneurs

  raspunde comentariului
 • crork

  09 noiembrie 2015 15:08

  Rbhlcy What as up to every body, it as my first visit of this blog this blog carries awesome and truly fine information for visitors.

  raspunde comentariului
 • Bradley

  11 august 2015 12:38

  age94O httpwww.FyLitCl7Pf7kjQdDUOLQOuaxTXbj5iNG.com

  raspunde comentariului
 • Bradley

  10 august 2015 0:20

  xFW5mx httpwww.FyLitCl7Pf7kjQdDUOLQOuaxTXbj5iNG.com

  raspunde comentariului
 • Bradley

  10 august 2015 0:09

  NK0vdJ httpwww.FyLitCl7Pf7kjQdDUOLQOuaxTXbj5iNG.com

  raspunde comentariului
 • Bradley

  09 august 2015 4:17

  Lzk20g httpwww.FyLitCl7Pf7kjQdDUOLQOuaxTXbj5iNG.com

  raspunde comentariului
 • Bradley

  09 august 2015 3:47

  Apo9F9 httpwww.FyLitCl7Pf7kjQdDUOLQOuaxTXbj5iNG.com

  raspunde comentariului
 • cfcvgjcbqz

  21 februarie 2015 20:52

  Pi di 200 giorni per la Tac url=httpwww.coelum.come-viagra-online-sito-sicuro-itacquisto viagra cialisurl - acquistare viagra online e sicuro Attenzione al fai da te, avvertono i dermatologi britannici url=httpwww.coelum.coma-dove-e-come-acquistare-il-viagra-itdove e come acquistare il viagraurl - dove e come acquistare il viagra L

  raspunde comentariului
 • door weather stripping Hudson WI

  22 ianuarie 2015 19:59
 • pool builder Allouez MI

  22 ianuarie 2015 18:02
 • building engineer Livermore CA

  22 ianuarie 2015 12:19

  That is very fascinating, You are an overly skilled blogger. I've joined your rss feed and look forward to searching for more of your excellent post. Additionally, I have shared your site in my social networks!building engineer Livermore CA httpwww.structuralengineerpros.comcaengineers-in-livermore

  raspunde comentariului
 • Plainville MA pine straw mulch

  22 ianuarie 2015 5:31

  I was curious if you ever thought of changing the structure of your blog? Its very well written I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having 1 or 2 pictures. Maybe you could space it out better?Plainville MA pine straw mulch httpwww.pineneedlesguys.commapine-needles-in-plainville

  raspunde comentariului
 • flood water damage restoration Anna IL

  22 ianuarie 2015 3:57

  I used to be suggested this website through my cousin. I'm now not sure whether this submit is written by means of him as nobody else recognize such targeted approximately my trouble. You are amazing! Thanks!flood water damage restoration Anna IL httpwww.simpleflooddamagerestoration.comilflood-damage-restoration-in-anna

  raspunde comentariului
 • shades Rocheport MO

  22 ianuarie 2015 0:49

  Thank you for sharing superb informations. Your web site is very cool. I am impressed by the details that you have on this site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this web page, will come back for extra articles. You, my friend, ROCK! I found simply the information I already searched all over the place and simply couldn't come across. What an ideal site.shades Rocheport MO httpwww.windowshadesguys.commowindow-shades-in-rocheport

  raspunde comentariului
 • Kempton IL french drain systems

  21 ianuarie 2015 18:23

  Hi there would you mind sharing which blog platform you're using? I'm looking to start my own blog in the near future but I'm having a difficult time deciding between BlogEngineWordpressB2evolution and Drupal. The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I'm looking for something unique. P.S Sorry for being off-topic but I had to ask!Kempton IL french drain systems httpwww.prodrainagesolutions.comilfoundation-drainage-in-kempton

  raspunde comentariului
 • Elk CA kitchen cabinets

  21 ianuarie 2015 13:17
 • Cedarville WV exterminators

  21 ianuarie 2015 8:09

  Thank you, I have just been looking for information about this subject for a while and yours is the greatest I've came upon till now. However, what in regards to the bottom line? Are you sure concerning the source?Cedarville WV exterminators httpwww.exterminatorguys.comwvexterminator-in-cedarville

  raspunde comentariului
 • Sand Blasting Guys

  21 ianuarie 2015 4:54

  I was wondering if you ever considered changing the structure of your site? Its very well written I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having 1 or 2 pictures. Maybe you could space it out better?Sand Blasting Guys httpwww.sandblastingteam.comflsandblasting-in-longwood

  raspunde comentariului
 • Tavares FL cabinets

  21 ianuarie 2015 3:15

  Can I simply say what a relief to seek out somebody who truly knows what theyre talking about on the internet. You positively know methods to deliver a problem to mild and make it important. Extra folks must read this and perceive this facet of the story. I cant believe youre no more common because you positively have the gift.Tavares FL cabinets httpwww.cabinetryguys.comflcabinetry-in-tavares

  raspunde comentariului
 • Meridianville AL water softener installation

  20 ianuarie 2015 23:54

  After I originally commented I clicked the -Notify me when new feedback are added- checkbox and now every time a comment is added I get 4 emails with the identical comment. Is there any means you'll be able to take away me from that service? Thanks!Meridianville AL water softener installation httpwww.watersoftenerguys.comalwater-softening-in-meridianville

  raspunde comentariului
 • exterior vinyl shutters Wallowa OR

  20 ianuarie 2015 22:13
 • Vinyl Siding Guys

  20 ianuarie 2015 19:04

  I would like to thnkx for the efforts you've put in writing this blog. I am hoping the same high-grade website post from you in the upcoming also. In fact your creative writing skills has inspired me to get my own web site now. Really the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a good example of it.Vinyl Siding Guys httpwww.vinylsidingguys.comncvinyl-siding-in-fair-bluff

  raspunde comentariului
 • Harrisburg SD pool repair service

  20 ianuarie 2015 17:30

  Someone essentially help to make seriously articles I would state. This is the very first time I frequented your website page and thus far? I amazed with the research you made to create this particular publish amazing. Magnificent job!Harrisburg SD pool repair service httpwww.poolrepairexpert.comsdpool-repair-in-harrisburg

  raspunde comentariului
 • Rollins MT cost of stump grinding

  20 ianuarie 2015 12:53

  Amazing blog! Do you have any suggestions for aspiring writers? I'm planning to start my own site soon but I'm a little lost on everything. Would you recommend starting with a free platform like Wordpress or go for a paid option? There are so many choices out there that I'm completely overwhelmed .. Any suggestions? Appreciate it!Rollins MT cost of stump grinding httpwww.simplestumpgrinding.commtstump-grinding-in-rollins

  raspunde comentariului
 • Rockwood IL tree stump removal

  20 ianuarie 2015 11:19

  Thank you for your whole labor on this site. My daughter really loves making time for internet research and it's really obvious why. All of us hear all regarding the powerful method you make sensible suggestions on the website and as well as recommend response from other individuals on the subject so my simple princess is studying a whole lot. Enjoy the remaining portion of the new year. You are conducting a glorious job.Rockwood IL tree stump removal httpwww.treeremovalsquad.comiltree-removal-in-rockwood

  raspunde comentariului
 • Pool Services Pro

  20 ianuarie 2015 9:47

  Hey! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site? I'm getting tired of Wordpress because I've had problems with hackers and I'm looking at options for another platform. I would be fantastic if you could point me in the direction of a good platform.Pool Services Pro httpwww.poolservicespro.compapool-service-in-hatboro

  raspunde comentariului
 • sound proofing Pauma Valley CA

  20 ianuarie 2015 5:35

  Hello. remarkable job. I did not anticipate this. This is a remarkable story. Thanks!sound proofing Pauma Valley CA httpwww.soundproofingguys.comcasoundproofing-in-pauma-valley

  raspunde comentariului
 • Old Fort TN refrigerator repair companies

  20 ianuarie 2015 5:10

  hi!,I like your writing very much! share we communicate more about your article on AOL? I need a specialist on this area to solve my problem. Maybe that's you! Looking forward to see you.Old Fort TN refrigerator repair companies httpwww.refrigeratorrepairguys.comtnrefrigerator-repair-in-old-fort

  raspunde comentariului

Newsletter