Cum se pot sterge datoriile din Biroul de Credit?

10 septembrie 2012 , 1810 afisari

Prima regula este ca orice institutie financiara are obligatia de a notifica clientii inainte de inscrierea in baza de date. Altfel, inscrierea este ilegala si poate fi contestata ca atare. Pentru a fi siguri daca existati sau nu in baza de date, ar trebui sa verificati periodic raportul de la Biroul de Credit. Este chiar recomandat acest lucru pentru orice persoana cu credite in derulare.

„Aceasta verificare se poate face si online iar, conform legii, fiecare persoana are dreptul la un raport gratuit pe an. Ulterior, eliberarea unui nou raport costa sase lei” arata consultantii de la Conso.ro.

Este important de stiut ca doar bancile si IFN-urile au dreptul de a-si raporta clientii la Biroul de Credit si tot acestea au posibilitatea de a sterge numele unui client din baza de date. Biroul de Credit, chiar daca sesizeaza o eroare, nu o poate remedia automat, ci trebuie sa ia legatura cu institutia care a raportat problema, pentru modificare.

„Din momentul in care au ajuns la Biroul de Credit, datele despre restante sunt actualizate in permanenta. In consecinta, daca restanta nu este achitata, calitatea de restantier este actualizata de institutia de credit in fiecare luna, prelungind astfel mentinerea clientului la Biroul de Credit”, sustin specialistii Conso.ro

Prezenta pe lista datornicilor diminueaza puternic obtinerea unui nou imprumut

Cea mai mare problema, pentru restantierii inscrisi pe lista neagra, este faptul ca aceasta situatie diminueaza puternic sansele de a mai obtine un nou imprumut. De altfel, acest impediment ramane valabil chiar si dupa achitarea datoriilor restante. Detaliile referitoare la nivelul datoriei si intarzierea acesteia raman in baza de date a Biroului de Credit timp de patru ani, putand fi accesate de orice institutie financiara inscrisa. Acestea considera relevant comportamentul clientului fata de achitarea datoriei, chiar daca problema este mai veche, luand in calcul faptul ca situatia ar putea sa se repete. Dupa patru ani insa, informatiile se sterg automat. In cazul celor care au fost raportati ca restantieri din eroare sau pentru sume mai mici de 10 lei, exista posibilitatea stergerii imediate din baza de date.

„In aceasta situatie, trebuie facuta o cerere catre banca sau IFN-ul in cauza, pentru ca datele sa fie eliminate. In cazul in care banca sau IFN-ul nu da curs sau va refuza cererea, puteti sesiza autoritatea competenta in domeniu, respectiv Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal”, sfatuiesc oficialii Conso.ro

Este bine de stiut ca inscrierea la Biroul de Credit ca restantier nu se poate face decat cu notificarea prealabila cu 15 zile a clientului, conform unei decizii din decembrie 2007. Daca observati ca ati fost raportat la Biroul de Credit dupa aceasta data fara sa fiti notificat (in scris, telefonic, prin SMS sau e-mail) puteti solicita institutiei care v-a raportat sa stearga datele respective. Acest lucru nu va garanteaza insa ca veti fi absolviti de datorie, caci creditorul poate relua procedura de raportare, de data aceasta potrivit legii.

Sursa: imopedia.ro 

Comentarii

 • Sorin

  15 decembrie 2014 18:23

  biroucredit.rocerere-pentru-eliberarea-situatiei-din-biroul-de-credit-baza-de-date

  raspunde comentariului
 • Sorin

  15 decembrie 2014 18:23

  Datele inscrise in baza de date Biroul de credit pot fi obtinute online aici httpbiroucredit.rocerere-pentru-eliberarea-situatiei-din-biroul-de-credit-baza-de-date

  raspunde comentariului
 • サマンサタバサ 財布 新作 2014

  26 iunie 2014 20:47

  I do not even understand how I finished up right here, but I assumed this publish was great. I don't recognize who you might be but certainly you are going to a well-known blogger when you are not already. Cheers!

  raspunde comentariului

Newsletter