Utilizator nou

Ce venituri mai iau in calcul bancile si care este gradul de indatorare?

de Costel Popa , 28 martie 2011 , 695 afisari

Printre veniturile luate in considerare se numara si comisioanele din vanzari, veniturile obtinute ca PFA, din drepturi de autor, dar si bonusurile, sporurile, stimulentele date de institutii de stat, indemnizatiile pentru cresterea copiilor, tichetele de masa si veniturile din ore suplimentare. Si dobanzile la depozite pot constitui un venit in plus in accesarea unui imprumut, insa multe banci iau in calcul doar dobanzile obtinute la economiile constituite in propriile institutii.

Atentie, insa! Intre institutiile bancare pot exista diferente si in privinta proportiei in care veniturile obtinute din alte surse in afara salariilor sunt incluse in venitul eligibil al clientului, proportie ce poate varia intre 50% si 100%. In general, in cazul tipurilor de venituri mai volatile – precum diurne, venituri din chirii, venituri din strainatate –, bancile vor pondera, cu procente diferite, nivelurile efectiv incasate. Solicitantii de credite trebuie sa stie ca, din veniturile astfel ponderate, bancile vor mai scadea o suma prestabilita, aferenta unor cheltuieli lunare considerate de subzistenta, care variaza in functie de politica fiecarei institutii de credit. In general, acestea se incadreaza intre 250 si 300 lei pentru fiecare membru al familiei. De asemenea, din veniturile nete, ponderate, se scad si sumele care nu pot fi utilizate pentru plata ratelor, precum procentul din venit alocat pentru pensii alimentare. Suma care rezulta in urma acestor scaderi reprezinta venitul net eligibil care va fi luat in considerare la acordarea creditului si la care bancile aplica gradul de indatorare.

Nivelul mediu al gradului de indatorare a fost mentinut neschimbat, in jurul valorii de 50%, atat pentru creditele nou acordate, cat si la nivel de portofoliu, conform datelor BNR. Spre exemplu, in cazul unei familii formate din doua persoane, cu un venit lunar total de 3.000 lei, venitul net eligibil se situeaza in jurul valorii de 2.500 lei. Daca respectivii clienti se incadreaza pentru un grad maxim de indatorare de 50%, rezulta ca suma ratelor la credite (atat cele deja contractate, cat si rata aferenta creditului solicitat) nu trebuie sa depaseasca 1.250 lei.

 

Comentarii

Newsletter