4 iulie, Ziua Nationala a Americii

28 iulie 2010 , 1058 afisari

In fiecare an, pe tot teritoriul Statelor Unite ale Americii au loc numeroase manifestari, focuri de artificii, parade si intalniri ce marcheaza sarbatoarea Zilei Nationalei.

Atat in SUA cat si in intreaga lume, ziua de 4 iulie este celebrata de comunitatile americane ca o sarbatoare patriotica si de familie.

Evenimentul este unul solemn, cu parade, spectacole, intreceri sportive, jocuri de lumini si artificii, ce marcheaza acest reper istoric.

Familiile de americani il considera un moment important, demn de cel mai inalt respect, ce face parte din cultura tarii si a natiunii.

Aceasta sarbatoare, cu radacini adanci in traditia anglo-americana, se desfasoara in fiecare an in orasele americane, la toate nivelele. Este asteptat cu nerabdare atat de locuitorii tarii cat si de turisti.

La New York de exemplu, marele magazine Macy’s organizeaza de aproape 30 de ani o parada impresionanta, insota de focuri de artificii. Statisticile vorbesc de mai mult de 3 milioane de persoane care participa la acest festival de lumina si culoare, oameni de toate varstele, uniti in jurul bucuriei, al sentimentului de libertate, forta si energie.

4 iulie este atat un moment social cat si unul civic. Familiile de cetateni americani din intreaga lume se aduna cu bucurie pentru a sarbatori acest eveniment, organizand petreceri in aer liber, cu muzica si gratarul traditional.

Din punct de vedere istoric, trebuie stiut faptul ca Thomas Jefferson a fost prima persoana care a semnat Declaratia de Independenta, fiind autorul documentului prin care cele 13 colonii isi castigau suveranitatea fata de Imperiul Britanic.

Pe data de 4 iulie se obisnuieste sa fie cantate mai multe cantece patriotice, dintre care si “Star Spangle Banner”, ale carui versuri au fost scrise de catre  Francis Scott Key, in timpul razboiului din 1812.

Cantecul a devenit Imn National pe 3 martie 1931.

Mai sunt cunoscute “God Bless America” de Irvin Berlin (1888-1989), “Yankee Doodle Dandy” sau ”This Land Is Your Land” de Woody Guthrie.

Dealtfel, toate cantecele patriotice reflecta atat istoria natiunii cat si contributia tuturor emigrantilor la diversitatea culturala a tarii. Concertele sustinute de orchestre, grupuri, formatii sau individuale transmit in intreaga lume sentimental de mandrie nationala.

Focurile de artificii fac parte din programul serbarii Zilei Nationale. Primul de acest fel a avut loc in anul 1805, in Charleston, Carolina de Sud.

In 1976, cand Statele Unite sarbatoreau centenarul nasterii sale, impresionante focuri de artificii s-au desfasurat pe intreg teritoriul tarii, devenind astfel o parte importanta a evenimentelor ce au loc in jurul acestei date.

Pe 4 iulie multe persoane aleg sa abordeze drapelul SUA, dar este foarte important de stiut ca exista o anumita eticheta a felului in care se face acest lucru.

In primul rand steagul nu atinge niciodata pamantul, de asemenea nu sunt folosite steaguri care sunt murdare, stricate sau avariate. De la cele mai mici, pana la cele de mari dimensiuni, oriunde s-ar afla, drapelele nationale reprezinta un simbol de mandrie, ce trebuie tratat ca atare si respectat in orice conditie.

Despre ziua de 4 iulie

Statisticile vorbesc depre aproximativ 2,5 milioane de locuitori care se aflau in 1776 in coloniile independente. Azi SUA are o populatie de circa 309, 6 milioane de locuitori.

In 2009 importul de steaguri s-a ridicat la suma de 3 milioane de dolari, dintre care 2,5 milioane sunt facute in China.

De asemenea suma de 920, 227 dolari este exportul de steaguri in Mexic.

Anul trecut 209 milioane de dolari s-au cheltuit pe focurile de artificii importate din China, iar exportul de artificii americane s-a ridicat la suma de 42,9 milioane de dolari.

Pe teritoriul SUA, 31 de localitati contin numele de “Liberty”, 30 cuvantul „Eagle” (vultur), imaginea pasarii majestuoase care serveste drept simbol national, iar 5 au adoptat numele de „Freedom” (libertate), una se numeste „Patriot” si 5 „America”, un exemplu ar fi American Fork, din Utah.

Anul trecut volumul de schimburi comerciale intre SUA si Marea Britanie s-a ridicat la suma de 93,2 miliarde de dolari, fiind al saselea partener de afaceri la ora actuala.

Circa 76 de milioane de americani au declarat ca au luat parte la o petrecere cu gratar in aer liber pe parcursul anului trecut, marea majoritate cu ocazia zile de 4 iulie.

Comentarii

Newsletter