Utilizator nou

Gustari grecesti autentice intr-un peisaj mioritic

de Elena Turcu , 25 octombrie 2013 , 172 afisari

Portile sale s-au deschis recent, dupa patru luni de munca continua, multe calatorii in Grecia, tara de inspiratie, si mai ales dupa multe vizite in peste 80 de taverne traditionale, toate intreprinse de sotii Iusut.

Rezultatul? Un restaurant deosebit, care aduce un suflu nou peisajului urban bucurestean si care are la baza un concept simplu si complex totodata. Nici numele locatiei nu a fost ales intamplator, un singur cuvant reusind sa traduca intreaga idee care a stat la baza ei. “Meze” inseamna „gustare” si in acelasi timp simbolizeaza placerea grecilor de a-si imparti nu numai mancarea, ci si timpul alaturi de cei dragi, apropiati.

Cei indragostiti de Grecia, care-i cunosc atat traditiile, cat si preparatele specifice, cu siguranta vor aprecia restaurantul si vor considera experienta de aici ca pe o escapada.

De asemenea, cei care inca nu au avut placerea sa viziteze aceasta tara vor fi convinsi sa o faca atat de delicatesele consacrate (tzatziki, horiatiki, moussakas sau souvlaki), cat si de cele mai putin cunoscute (arnaki kassandrino, loukaniko horiatiko, portokalopita), insa la fel de apetisante, preparate de unul dintre cei mai apreciati maestri bucatari greci, Georgios Kritos.

Pentru deschiderea acestei taverne, au fost necesare mai intai cateva lucrari de reabilitare, urmate de un proces de amenajare interioara, de care s-a ocupat tanarul arhitect Corvin Cristian.

Acesta a reusit sa redea intr-o maniera creativa atmosfera specifica localurilor traditionale din Grecia – mici afaceri de familie menite sa-si rasfete oaspetii cu mancaruri delicioase, intr-un ambient foarte agreabil, din care nu lipseste muzica.

Astfel, spatiul mic, de aproximativ 100 de metri patrati, a fost personalizat cu o sumedenie de obiecte care, pe langa amprenta timpului, o poarta si pe cea a culturii. Si totusi, acestea nu au diminuat din naturaletea si din spatiul restaurantului, ba, din contra, i-au dat o usoara tenta umoristica.

In ciuda suprafetei, s-a facut o exceptie de la regulile de amenajare interioara care vizeaza spatiile mici. Astfel, in locul unui concept unitar, s-a optat pentru trei zone distincte, una mai atractiva decat cealalta.

Prima este „Zona de Familie” sau un loc in care nu multa lumea are acces. Cand cei „ai casei” nu sunt prezenti, acesta serveste personalului.

Camera de zi nu are cum sa treaca neobservata: amplasata chiar la intrare, ea se remarca prin trei elemente deosebite. Primul este celebrul ochi al Fatimei, care te intampina de indata ce ai deschis usa, sub forma hartii Greciei. Extrem de raspandit in aceasta tara, unde este utilizat ca amuleta, ochiul Fatimei are rolul de a te proteja de cele rele. Urmatoarele doua „intalniri” le vei avea cu mozaicul, ale carui motive culinare intrerup continuitatea pardoselii din travertin si fresca plina de umor.

Ultima zona, dar nu cea din urma, este sera, un spatiu care abunda in lumina si iti permite sa-ti delectezi privirea cu numeroasele elemente originale: flori plantate simbolic in cutii de masline, corpurile de iluminat ingenioase, terasa impanzita de motociclete vechi, papakia, care, peste noapte, s-au tranformat in suporturi pentru florile multicolore.

Cum era de asteptat, nici simbolurile cromatice ale insulei Santorini – alb si albastru – nu lipsesc, ele inveselind decorul, alaturi de piatra naturala si lambriurile de lemn.

Altfel spus, in fiecare colt al restaurantului descoperi un obiect autentic. Si totusi, Meze Taverna si-a pastrat simplitatea, oferind o imagine de ansamblu ce iti incanta toate simturile.

Comentarii

Newsletter