Facebook Connect

life style inspiratie casa bricolaj interior gradina proiecte echipamente shopping agenda

Bere la doza, PET sau sticla?

Unul din doi romani consuma zilnic bere, in special bere la doza, arata un studiu realizat de Reveal Marketing Research in randul cititorilor site-ului romanialibera.ro.

10.09.2010
 
4701
 
 
Bere la doza, PET sau sticla?
Bere la doza, PET sau sticla?
Bere la doza, PET sau sticla?
Bere la doza, PET sau sticla?
Bere la doza, PET sau sticla?
Recomandarea noastra
pret informativ: 0.00 RON
pret informativ: 0.00 RON
pret informativ: 227.00 EURO
pret informativ: 0.00 RON
pret informativ: 0.00 RON
pret informativ: 85.00 RON

Studiul realizat a pornit de la ipoteza conform careia atunci cand cumpara bere, consumatorii aleg si in functie de tipul de ambalare – sticla din sticla, doza din alumiu sau sticla de plastic (PET). Astfel, impreuna cu Reveal Marketing Research am realizat un studiu ce a avut ca scop testarea diferentelor dintre sase tipuri de bere produse in Romania pornind de la tipul de ambalare si analizand atributele si performantele produselor. Am ales urmatoarele marci de bere, analizand acelasi produs in toate tipurile de ambalaj in care el este disponibil pe piata: Albacher (PET si doza), Ursus (doza si sticla), Bergenbier (doza si sticla), Burger (PET, doza si sticla), Heineken (doza si sticla) si Carlsberg (doza si sticla). Trebuie sa precizam ca acest test nu este unul comparativ intre cele sase marci de bere alese, ci unul comparativ pentru acelasi produs in functie de ambalajul in care este comercializat.

Testele comparative s-au desfasurat in Bucuresti, intr-o locatie centrala, iar selectia respondentilor s-a realizat in functie de criterii socio-demografice reprezentative pentru categoria testata. Studiul a fost realizat pe un esantion de 120 de respondenti cu varsta intre 18 si 55 ani in perioada 1 – 15 august.

Conteaza ambalajul?
Pentru foarte multi dintre consumatorii de bere conteaza gustul, mirosul si aroma berii, insa putini stiu ca pentru a avea o bere buna, dupa procesul de productie, cel mai important lucru este modul in care berea este ambalata. Ambalajul are rolul de a proteja produsul de o multime de factori care i-ar putea diminua calitatea. Ambalajul trebuie sa fie, de exemplu, o bariera in fata bacteriilor – nu uitati ca berea este un produs obtinut din fermentatie! – dar si sa stopeze (sau macar sa reduca) admisia de oxigen. De asemenea ambalajul trebuie sa protejeze produsul de lumina puternica, si, nu in ultimul rand, trebuie sa nu aiba un aport de noi arome la aroma originala a produslui.

Bere ieftina vs bere premium
Consumatorii impart numeroasele marci de bere de pe piata in trei categorii principale: ieftine, raport bun calitate-pret si premium. Marcile ieftine precum Bucegi, Stejar, Burger sunt consumate in principal la PET, in casa alaturi de familie. Mai des asociate cu luarea mesei decat celelalte categorii.  Marcile cu raport bun calitate-pret: Ciucas, Ciuc, Skol, Ursus, Bergenbier sau Timisoreana – se bucura de popularitate ridicata in randul categoriei berii fiind potrivita pentru numeroase ocazii de consum si percepute ca adresandu-se unui public larg. Marcile premium precum Stella Artois, Peroni, Heineken sau Carlsberg tind sa fie consumate in pub-uri, baruri si cluburi, in principal datorita distribuţiei, dar si pentru motivatia statutului social pe care asocierea cu o marca il creaza. In studiul efectuat de Romania Libera si Reveal am ales, dupa cum se vede in tabelul din aceasta pagina, cate doua marci din fiecare astfel de categorie.
Producatorii de bere isi orienteaza din ce in ce mai mult atentia catre stilul de viata al consumatorilor pentru a se pozitiona. Un aspect relevant pentru consumatori atunci cand aleg marca de bere este identitatea si personalitatea marcii, consumatorii se regasesc sau aspira sa se identifice cu trasaturi precum simtul umorului specific reclamelor la Stella Artois, rafinamentul si creativitatea marcii Peroni, pofta de viata si dinamismul Heineken”,  explica Silvia Petcu, research analyst la Reveal Marketing Research.

Berea la doza este apreciata
Toate cele sase beri pe care le-am inclus in test sunt comercializate la doza. In trei cazuri respondentii au spus ca prefera versiunea la doza a produsului in defavoarea celorlalte forme de comercializare pentru mai multe movite. Unul dintre acestea ar fi intensitatea gustului care ar fi mai mare in cazul berii la doza pentru marcile Albacher (65,4% din respondenti au fost de acord cu acest atribut) si Burger (44%). In ambele cazuri, berea este comercializata si in sticle PET, dar doar 34,6% si respectiv 27,8% dintre respondenti au spus ca gustul berii li se pare mai intens atunci cand vine ambalata intr-o sticla de plastic, decat atunci cand berea este intr-o doza de aluminiu. In cazul Heineken tot berea la doza iese invingatoare, obtinand aprecierea a 66,7% dintre respondenti. Doza pierde insa in favoarea sticlei de sticla atunci cand vorbim de instensitatea gustului la Carlsberg, unde peste 66% dintre respondenti prefera gustul berii din sticla. La Bergenbier gustul berii ambalata in doza de aluminiu este preferat de doar 12% dintre respondenti, in timp ce restul se divizeaza in mod egal – cu cate 43,8 procente – intre berea ambalata la PET si cea la sticla.

Din punct de vedere al mirosului, in unele cazuri de mai sus procentele se schimba. Astfel, daca berea Albacher la doza are un gust mai intens decat cea la PET, din punct de vedere al mirosului, acesta este mai puternic cand berea este ambalata in sticla de plastic – 58,3% dintre respondenti indicand acest lucru. Acelasi lucru s-a intamplat si in cazul Burger, unde 55,6% dintre respondenti au preferat mirosul berii la PET, in ciuda faptului ca la intensitatea gustului era mai mare la doza. Cel mai mare procent – de 58,8% - a obtinut si Bergenbier la PET, care se pare ca are un miros mai intens decat aceasi bere la doza sau in sticla. In cazul Heineken si Ursus berea la sticla este mai apreciata din punct de vedere al mirosului, decat cea la doza, in timp ce la Carlsber lucrurile stau fix invers, procentul castigator fiind in favoarea mirosului berii ambalate la doza.

19541-05.jpg

Berea la PET – mitul unei calitati indoielnice
Ati auzit de foarte multe ori glume facute pe  seama berii la PET – indiferent ca vorbim de sticle de 500ml sau de cele mari de doi litrii. Glumele fie se fac pe seama publicului – un public destul de mare considera aceasta bere ca fiind a omului cu venituri foarte mici si de regula cu studii medii – sau pe seama calitatii mai slabe a berii ambalate astfel. In ceea ce priveste calitatea, specialistii germani atrag atentia ca berea ambalata in PET-uri isi poate pierde din proprietati daca tehnologia de constructie a sticlelor PET nu este una performanta. Astfel o bere care va fi imbuteliata intr-o sticla din plastic identica cu cele folosite pentru bauturile racoritoare isi va pierde din calitate la cateva zile dupa ce va fi expusa pe rafturi din cauza faptului ca plasticul are un grad mare de permisivitate pentru procesul de oxidare. De accea foarte multe companii producatoare de bere investesc in continuu in tehnologii pentru sticlele PET, tehnologii care sa permita berii sa-si pastreze mai mult carcateristicile atunci cand vine ambalata in sticlele de plastic. In momentul de fata, cea mai performata tehnologie este cea a sticlelor PET cu cinci straturi, straturi care incetinesc procesul de oxidare rapid.

Cu toate acestea nu numai raportul cantitate-pret face din berea la PET mai atractiva pentru reposndentii testului derulat de Romania libera si Reveal, ci si – dupa cum am spus mai sus si cum se poate observa si din tabel – caracteristici precum intensitatea gustului, mirosul si aroma.

Un alt razboi dus la un moment dat in industria mondiala a berii a fost cel sticla versus doza din alumiu. A inceput prin 2005, in Statele Unite ale Americii, unde Jim Koch, presedintele The Boston Beer Company, a dat publicitatii un document in care spune ca „berea trebuie oferita numai la sticla, nu si in doze de aluminiu, pentru ca nici o bere sa nu fie amenintata de gustul metalului”.  Specialistii au demosntrat insa ca berea la doza nu capata un gust „metalic” datorita tehnologiilor folosite pentru realizarea ambalajelor din aluminiu.

Nume:
E-mail:
(obligatoriu)
(optional - nu va fi publicat)
Titlu:
(obligatoriu)
Comentariu:
Facebook Connect
 
... In lumea intreaga exista peste 20.000 de branduri de bere care sunt fabricate in unul dintre cele 180 de moduri existente pentru producerea berii.

banner 300x120.jpg

Nu exista produse
de la 0.00 RON
de la 2270.00 RON
de la 0.00 RON
de la 0.00 RON
de la 0.00 RON
de la 0.00 RON
de la 0.00 RON
de la 0.00 RON
de la 0.00 RON
de la 0.00 RON
de la 0.00 RON
de la 8.15 EURO
 

reviste2 300x100.gif