Reteta romaneasca: ciorba de urzici cu zdrente de ou

16 martie 2016 , 857 afisari

In multe case romanesti, la iesire din iarna carnivora, verzitura asta agresiva este tratata ca o trufanda, ca o vedeta primavaratica trecatoare ce-si lasa fierul – de care este plina- in fiertura romanului. Ciorba de urzici se mananca acrisoara, insotind vitamina C cu fierul, ajutoare in confruntarea cu astenia de primavara. Baza acestei ciorbe difera de la bordei la bordei si poate fi iaurt, lapte batut, zer, bors sau, asa cum prefer eu in cele mai multe fierturi, zeama de varza.

Citește si: Cea mai bună gustare de toamnă: supa-cremă de dovleac, cu smântână!

Ingrediente:

500 g de urzici

1 ceapa

Citește si: Fursecuri rapide fără zahăr și ouă

1 morcov

1/2 – 1 l zeama de varza ( functie de cat de acra si sarata este)

1 capatana usturoi

Citește si: Salata cu rosii, feta si pepene

3 - 4 linguri de orez

1 ou

1 lingura de malai

Citește si: Vinete la cuptor cu usturoi

1 lingura de hrean ras

leustean

sare, piper

Citește si: Tarta cu nectarine si caise

Mod de preparare:

1. Se curata urzicile de eventualele tulpini mai groase, mai tari, se spala in apa rece si se oparesc in 2 litri de apa fierbinte. Se scot din apa si se taie mare (nu se maruntesc).

2. Apa in care s-au oparit, se strecoara incet si se arunca numai apa de pe fundul oalei unde probabil a ramas ceva nisip si alte reziduuri. Nu aruncati aceasta apa deoarece urzicile, prin oparire, au lasat gust si nutrienti in ea.

Citește si: Spumă de brânză cu căpşuni şi cireşe

3. Se toaca marunt ceapa si morcovul si se pun la fiert in apa strecurata impreuna cu urzicile tocate. Chiar daca au fost oparite urzicile, fiertura va mai face putina spuma negricioasa pe care o inlaturati usor cu o lingura. Dupa ce au fiert 30 de minute, se adauga orezul si zeama de varza. Daca zeama de varza este prea acra sau prea sarata puneti mai putina, daca este zeama “normala” puneti un litru.

4. Se bate oul cu o lingura de malai. Se zdrobeste usturoiul cu presa de usturoi. Dupa ce a fiert orezul, cca. 15 - 20 de minute, se pune usturoiul in ciorba impreuna cu o lingura de hrean ras. Se pune oul batut, vanturandu-l cu o furculita sa se imprastie in ciorba si sa se faca ” zdrente”.

Se mai lasa sa fiarba doua minute, se gusta, se drege de sare si se da un praf de piper. Se opreste focul, se aromeaza cu leustean si se pune un capac pe oala pentru 5 minute, sa se odihneasca.

Citește si: Reteta traditionala de Pasti: friptura de miel cu ceapa caramelizata

Daca nu aveti zeama de varza, puteti pune bors, numai ca il puneti ceva mai tarziu, nu odata cu orezul, ci cu 5 minute inainte de a opri focul. De asemenea, se poate drege cu iaurt, batandu-se odata cu oul. Fara ou devine atragatoare pentru cei ce tin postul.

Material preluat de pe www.papamond.ro

Citește si: Reteta de post: supa de pastarnac

Comentarii

Newsletter