Utilizator nou

Bucataria austriaca - delicioasa si diversificata

de Elena Virlan , 28 noiembrie 2011 , 182 afisari

Dupa cum se stie, Imperiul Habsburgic a fost o mare putere in secolele trecute, dominand  o parte a Europei Centrale si de Est. In interiorul sau au patruns diferite culturi si traditii ale popoarelor cucerite si nu numai, creandu-se o mare diversitate si bogatie multiculturala. Austria a mostenit toata aceasta bogatie, iar bucataria acestei tari este poate cel mai bun exemplu pentru ceea ce poate rezulta dintr-un astfel de amalgam etnic, putand fi numita, pe drept, o „bucatarie de curte”. La aceasta se adauga si faptul ca Viena a fost de-a lungul timpului unul dintre cele mai importante orase europene, locul in care au venit oameni din toata Europa si care au adus cu ei retete culinare din tarile de origine, bucataria austriaca adoptand o mare parte dintre acestea.

Fiecare regiune a Austriei are specificul sau si contribuie la imbogatirea paletei gastronomice a acestei tari. De exemplu, in Viena se gaseste cel mai bun snitel vienez (Wiener Schnitzel) care se prepara, de obicei, din cotlet de vitel, dar poate fi si de porc, pui sau peste. Tot aici este cunoscuta mancarea preferata a regelui Franz-Joseph, Wiener Tafelspitz, un rasol din carne slaba de vitel combinat cu un sos de verdeturi, o mancare relativ usor de preparat dar care necesita mult timp de preparare deoarece se coace la foc foarte mic.

In regiunea Tirol se regasesc influente italiene. Aici este demna de mentionat Tiroler Leber mit Polenta, adica ficat de vitel cu sos de lamaie, care se serveste cu mamaliga ca garnitura (in italiana polenta). O alta specialitate este Groestl, un fel de mancare cu cartofi si ceapa, la care se poate adauga putina carne sau ochiuri.

Daca ajungeti in Austria, nu ratati celebrele galuste (Knodel), sarate sau dulci, si care pot fi umplute cu orice, de la carne, branza si pana la fructe. Printre cele mai apreciate sunt Serviettenknodel, galusca cu umplutura de smantana, fiarta in bain-marie si servita in felii, Marillenaknodel, galuste dulci din cartofi, umplute cu caise si servite cu unt si scortisoara, Fleischknodel, galuste mai simple, cu carne, sau Specknodel, un alt fel de galuste cu smantana.

Un loc aparte in traditia culinara a Austriei il ocupa si Kalbsgulasch, preparat din carne de vita si condimentat oarecum in stil oriental, cu gust picant si servit de regula cu ardei.

Painea. Se consuma mai ales dimineata sub forma unor felii imbietoare de paine cu nuci, cu morcovi, cu rosii, cu masline, cu cartofi sau cu seminte, sau sub forme si gusturi incredibile de chifle si cornuri.

Comentarii

Newsletter