Placinta cu branza si spanac

15 martie 2016 , 495 afisari

Reteta de placinta cu spanac pe care v-o propunem astazi este cum nu se poate mai potrivita pentru acest sezon. Frunzele fragede de spanac sunt una din binecuvantarile primaverii, asa ca e bine sa le consumam acum, cat sunt proaspete si pline de tot ce-i mai bun pentru sanatatea noastra.

Citește si: Salată cu fructe de primăvară

Timp de pregatire: 01:00 ore
Timp de gatire: 00:30 ore
Timp Total: 01:30 ore
Numar portii: 16
Grad de dificultate: medie

Ingrediente:

450 de grame de faina

Citește si: Reteta de Paste: pulpa de miel la cuptor cu morcovi si cartofi

3 oua

150 de ml de iaurt, batut cu furculita cat sa devina fluid

150 de ml de apa minerala

Citește si: Chiftele de post cu legume

10 grame de drojdie

1 lingurita de zahar

80 de ml + 1 lingura de ulei de masline

Citește si: Pas cu pas: turta dulce in forma de ursuleti

2 legaturi de ceapa verde

1/2 de legatura de marar

1 catel de usturoi

Citește si: Gateste pe gustul intregii familii

500 de grame de spanac

500 de grame de branza de vaci proaspata, bine scursa de zer sau un amestec de branza de vaci cu telemea

seminte la alegere pentru presarat deasupra (se pot folosi seminte de mac, chimen, susan etc.)

Citește si: Salata de spanac: sanatate si energie

sare, piper

ulei vegetal (de floarea soarelui) pentru stropit aluatul si uns planul de lucru

Mod de preparare:

Citește si: Tarta cu spanac

1. Intr-un castronel sau o ceasca, drojdia de freaca cu zaharul pana se lichefiaza.

2. 1 ou se separa, galbenusul pastrandu-se deoparte, iar albusul se bate cu o furculita cu iaurtul, apa minerala si 80 de ml. de ulei de masline. Se adauga drojdia activata si se omogenizeaza.
3. Faina se amesteca cu 1 lingurita de sare apoi se adauga amestecul de lichide treptat si se framanta pana la obtinerea unui aluat omogen si neted, deloc lipicios. In functie de calitatea fainii, ar putea fi nevoie de 1-2 linguri de apa minerala in plus (daca aluatul e prea tare) sau, dimpotriva, de 1-2 linguri de faina in plus (daca aluatul e prea vartos).

4. Aluatul bine framantat se imparte in 4 bucati egale, carora li se da da o forma rotunda, se ung cu ulei, se infoliaza cu folie alimentara si se se lasa in repaus la temperatura bucatariei aproximativ 30 de minute.

Citește si: Prajitura Martisor

5. Spanacul se spala cu grija in multa apa. Se pregateste un castron cu apa foarte rece, eventual cu adaus de cuburi de gheata.

6. O oala incapatoare (de 5-6 litri) se umple cu apa pe jumatate, se adauga sare si se da in clocot. Se adauga frunzele de spanac curate si se apasa cu spumiera in apa clocotita (daca volumul e prea mare de la inceput, se adauga spanacul in doua sau trei sarje).

7. Imediat ce spanacul se inmoaie (in 1-2 minute) se scoate cu o spumiera mare din apa clocotita si se trece in castronul cu apa rece ca gheata, pentru a opri gatirea spanacului si pentru a pastra un verde frumos al frunzelor. Spanacul racit se curge intr-o strecuratoare, presandu-l foarte bine.

Citește si: Ciulama cu ciuperci

8. Se taie ceapa verde in rondele cam de 1 cm., se zdrobeste usturoiul si se calesc in 1 lingura de ulei de masline, intr-o tigaie incapatoare, pana se inmoaie. Dupa ce ceapa s-a inmuiat, se adauga spanacul bine scurs de apa si tocat mare cu cutitul si se mai calesc impreuna 1-2 minute.

9. Dupa ce compozitia cu spanac se raceste, se amesteca intr-un castron cu branza, mararul tocat, 2 oua intregi, sare si piper dupa gust (atentie, daca veti folosi telemea nu va fi nevoie de sare in umplutura).

10.Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 190 de grade Celsius.

11. Rand pe rand, se ia cate o bucata de aluat si se intinde pe planul de lucru bine uns cu ulei intr-o foaie cat mai subtire, cu palma sau cu sucitorul. Se stropeste bine cu ulei si se ruleaza larg pe lungime. Cele 4 „pachete” obtinute se aseaza intr-o tava unsa cu ulei si se acopera cu folie alimentara, lansadu-se in repaus timp de 15 minute. Dupa trecerea acestui timp, se desfac pe rand „pachetele” si se mai intinde foaia pana devine aproape transparenta. Se stropeste cu ulei foaia de aluat si se presara pe deasupra 1/4 din umplutura de branza si spanac.

12. Se ruleaza foaia de aluat cu umplutura inauntru si se rasuceste in forma de melc, care se aseaza in mijlocul unei tavi acoperite cu hartie de copt. Rand pe rand, se repeta operatia de intindere, stropire cu ulei si presarare cu umplutura cu fiecare dintre cele 3 foi ramase, care se vor rula in continuarea „melcului” din tava, obtinand o spirala mare.

13. Placinta se unge pe deasupra cu galbenusul pastrat, batut cu furculita cu 1 lingura de apa rece, apoi se presara (sau nu) cu seminte.

14. Se coace in cuptorul preincalzit la 190 de grade, timp de aproximativ 1/2 de ora. Daca placinta da semne ca s-ar rumeni prea tare pe suprafata inaintea timpului de coacere, se acopera cu o coala de hartie de copt umezita, se reduce focul la 180 de grade si se continua coacerea.

15. Se lasa placinta sa se racoreasca macar 30 de minute inainte de a o taia si se consuma calduta sau complet rece.

Material preluat de pe www.retetecalamama.ro

Comentarii

Newsletter