Povestea unui apartament de 38 mp

14 martie 2016 , 1590 afisari

Text: designer Anna Chitan | www.annterior.com | www.heartwood.ro

Citește si: 15 interioare rustice în care să te relaxezi iarna

Proprietarii acestui apartament l-au mostenit de la o ruda indepartata, dar cativa ani renovarea lui nu a fost o prioritate. In vara anului trecut au decis sa il revitalizeze si sa devina din nou caminul drag al cuiva.

Apartamentul se afla intr-un imobil din centrul orasului Bucuresti, insa fiind orientat catre partea din spate a blocului, catre o curte interioara recent reamenajata si ea, beneficiaza de multa liniste. Aceasta caracteristica a lui ne-a facut sa cadem de acord asupra serenitatii ca sursa de inspiratie pentru ceea ce urma sa facem.

Modest ca spatiu, 38 mp, era si intunecat, fiind structurat cu un mic hol la intrare din care se accesa bucataria in dreapta si in fata livingul. Apoi din living se intra in dormitor si in baie. Astfel holul, mult prea mic ca sa fie si util, era doar un cubicul intunecos si stramt, iar bucataria izolata si fara lumina naturala parea doar un spatiu utilitar neprietenos. Ca sa inlaturam toate aceste neajunsuri am eliminat peretele care despartea bucataria si holul de living, transformand intreaga zona intr-un living deschis catre bucatarie, luminos si cald.

Citește si: Rustic, etno sau traditional?

Din pacate micul apartament nu beneficia de foarte multe elemente originale demne de pastrat sau suficient conservate spre a fi pastrate, totusi am reciclat parchetul, pe care l-am demontat si l-am remontat la loc dupa ce am refacut sapa, si desi ne-ar fi placut sa pastram usile din lemn, am sfarsit prin a pastra doar clantele acestora, usile fiind intr-o stare prea avansata de degradare pentru a fi reparate si reconditionate, date fiind resursele de timp si bani.

In plus s-a eliminat si usa balconului, obtinand astfel un spatiu de lucru perfect cu vedere spre gradina interioara plina de copaci.

Bucataria este formata din mobila de bucatarie, realizata la comanda dintr-un simplu pal melaminat alb lucios. Am ales aceasta solutie pentru a ne incadra in buget, dar era evident ca va trebui sa  o scoatem cumva din anonimat. Am reusit folosind un blat din lemn autentic si inlocuind clasica faianta dintre corpurile inferioare si superioare prin banuti de 1 ban, aurii, lipiti pe intreaga suprafata unul langa celalat pentru a forma o suprafata aurie uniforma. Toate acestea intr-un context gri dat de zugraveala peretilor si vopseaua epoxidica folosita pentru pardoseala in zona de bucatarie, dar si cateva alte elemente care rezonau cu detaliile mobilei de bucatarie (masa de lemn, scaunelele rudaresti si cele doua lustre din sticla si bronz achizitionate de la Ping Pong).

Usa de la intrare, singura ce fusese inlocuita la un moment dat in trecut cu o usa de metal cam neatratactiva, a fost deghizata in spatele unor straturi de vopsea neagra pentru tabla, astfel incat a devenit o suprafa perfecta de exprimare pentru cei ce locuiesc aici, sau poate doar un altfel de memo book.

In zona de zi, am folosit nisa existenta pentru a inlocui clasica canapea cu un divan, realizat pe un podium de lemn construit in acest sens. Sub acest podium s-a creat astfel si spatiu de depozitare generos, iar cu o saltea asezata pe acest podium am obtinut o zona de lenevit ziua, ce la nevoie poate fi transformata intr-un pat de doua persoane, avand dimensiunile potrivite 180 X 200.

Pentru a delimita cumva acest cuib de restul living-ului am aplicat un tapet chevron in doua din culorile alese deja pentru acest interior, alb si gri. In balconul inclus in living ca zona de studiu am folosit aceeasi vopsea epoxidica pentru pardoseala si ne-am bucurat de suprafata vitrata pe trei laturi care oferea pretextul perfect pentru un birou scandinav si un scaun cu personalitate.

Cu toate aceste spatii adiacente create in jurul zonei centrale propriu-zise a camerei ne-a ramas suficient loc pentru un fotoliu spectaculos, si acesta de la Ping-Pong, un taburet cu spatiu de depozitare ce serveste si drept masuta de cafea daca este nevoie, si o comoda de inspiratie scandinava cu multe sertare pentru zona media. Corpurile de iluminat le-am ales diafane si pastelate pentru a marca sentimentul de serenitate de la care am plecat.

Pentru ca nu am dorit sa intevenim si mai mult asupra structurii apartamentului, am pastrat dimensiunile micii bai existente, dar am eficientizat spatiul inlocuind cada cu un dus pe pardoseala cu geam de sticla. De asemenea am aplicat oglinda pe intreaga parte superioara a peretelui opus chiuvetei, tot pentru a contribui la senzatia vizuala de spatiu mai mare.  Cu un mic corp ca masca de chiuveta si cateva polite din lemn intr-un colt format de un stalp am rezolvat rezonabil si nevoia de macar putin spatiu de depozitare in aceasta incapere.

In dormitor am decis sa ne rezumam la necesitatile minimale -  un pat matrimonial, o comoda cu sertare si noptiere - dar sa continuam ideea de cuib si refugiu demarata in restul apartamentului prin textile calde si fibre naturale. Insasi una dintre noptiere este un simplu butuc vopsit, achizitionat de la Visuell. Patul a fost asezat oarecum nefiresc in dretul ferestrei, pe de-o parte pentru ca nu aveam nevoie de mai mult spatiu, avand deja planificat putin mobilier in aceasta incapere, pe de alta parte pentru ca apartamentul este foarte calduros –  la propriu – si foarte bine izolat, astfel incat proximitatea ferestrelor nu creaza o problema, in schimb confera elementul surpriza pe care ni-l doream si aici.

Ne-am fi mutat cu totii in acest apartament mic, dar primitor, atunci cand l-am finalizat, insa ne bucuram sa stim ca apartamentul este acum inchiriat si a devenit caminul cuiva din prima zi de rezidenta.

Descoperiti mai multe imagini in galeria foto!

 

 

 

 

 

 

Comentarii

  • oapekk

    06 noiembrie 2016 4:54

    jc9rqh rnwwmpqbrvet, url=httpvhpmvbbktnxh.comvhpmvbbktnxhurl, link=httpqffgrpisqpkz.comqffgrpisqpkzlink, httpkrtqqekaqoqr.com

    raspunde comentariului
  • qkfexend

    14 octombrie 2016 10:50

    N2mPyR zrocobcmthfj, url=httplsbvisdfiotb.comlsbvisdfiotburl, link=httpnkvvdbqjyxmk.comnkvvdbqjyxmklink, httpqjtuoetyzclo.com

    raspunde comentariului
  • Gabi P.

    15 martie 2016 9:46

    Buna ziua,cat a fost bugetul de amenajare cu tot cu plata designerului?Pentru indepartarea peretelui de la intrare, a fost nevoie de autorizatie?Multumesc.

    raspunde comentariului

Newsletter