Forme organice in designul interior

11 martie 2016 , 1202 afisari

Curentul organic nu are o istorie prea indepartata, primele semne ale acestuia aparand in arhitectura la sfarsitul secolului al XIX-lea. Desi exista un interes de ordin teoretic legat de arhitectura organica, in acea perioada formele organice erau destul de rar intalnite.

Citește si: Motivele tradiţionale, „vedete” în amenajările actuale

Unul dintre cei mai importanti initiatori ai curentului organic in design a fost Alvar Aalto – un arhitect scandinav care a dezvoltat un adevarat cult pentru natura si in special pentru lemn. In amenajarea propriilor cladiri, a creat lucrari de design care se remarcau nu doar prin originalitate, ci si prin forme naturale si practice.

Aalto a fost preocupat de functionalitatea ce decurge din folosirea formelor organice, dar a fost interesat in egala masura de relatiile intelectuale si emotionale pe care le poate stabili utilizatorul cu piesele de mobilier.

Printre designerii care au continuat sa dezvolte curentul organic se numara si Eero Saarinen si Charles Eames, doua nume care au devenit fundamentale pentru promovarea formelor organice. Acestia au fost si castigatorii concursului “Organic Design in Home Furnishings”.

Citește si: 7 tendințe în design interior la care trebuie să renunți în 2017

Designul organic a continuat sa-i inspire si pe creatorii anilor ’60 - ’70, precum Maurice Calka, Olivier Mourgue, Pierre Paulin sau Verner Panton. Pana la inceputul anilor ’90, curentul organic a cunoscut manifestari din ce in ce mai diversificate. In zilele noastre, dintre designerii acestui curent merita amintit Ross Lovegrove.

Desi suna ironic, in locul lemnului si a altor materiale naturale, plasticul a ajuns se reprezinte materialul cel mai potrivit pentru a da nastere formelor organice. Cu toate acestea, designul organic reuseste sa convinga deoarece „stabileste contactul cu simtul primar al frumusetii naturale”.

Citește si: 8 propuneri cromatice pentru design interior care vor face furori în 2017

 

Citește si: Cum să-ți decorezi casa cu auriu

Citește si: 10 bucătării luminoase şi primitoare

Citește si: 20 de căzi de baie impresionante din piatră naturală

Sursa foto: www.pinterest.com

Citește si: Stilul shabby chic in amenajarile interioare

www.houzz.com

www.designdiffusion.com

www.interiorsbystudiom.com

Citește si: Decoratiuni textile pentru pereti

www.inhabitat.com

 

 

Citește si: Living de primavara. 10 idei de furat

Comentarii

Newsletter