Cup & Candle, lumanari parfumate in cescute de portelan

27 ianuarie 2014 , 1021 afisari

Cup & Candle exista, oficial, de la mijlocul lunii octombrie 2013. Insa ideea de a face lumanarile in cesti i-a venit Oanei Botezatu (29 de ani) in urma cu un an si jumatate. „A durat ceva pana am prins curaj si, dupa ce am prins curaj, pana am invatat cum sa le fac. Fiindca habar n-aveam! Am cautat informatii – si le-am gasit in engleza, in germana si franceza –, am citit tot ce am gasit si am inceput sa fac teste. Teste de ceara, de parfum, de fitil, de rezistenta a portelanului. Au fost cateva luni in care am dormit mai putin, dar a fost frumoasa toata munca”, povesteste Oana.

Tanara creatoare a gasit inspiratie in cestile vintage vazute pe la targuri, in magazinele cu antichitati, la colectionari sau in casele rudelor si prietenilor. Astfel, Cup & Candle a inceput cu cesti vintage, iar de curand a facut si primele lumanari in cesti mai noi. Va exista, nu peste mult timp, si o colectie de lumanari in cesti din ceramica made in Romania.

Lumarile sunt facute din ceara de soia, o ceara ecologica, non-toxica, si care arde de doua ori mai lent decat parafina, stearina sau gelurile folosite pentru lumanari. Cum nu se gaseste in Romania, Oana comanda ceara din strainatate, precum si esentele parfumate, create special pentru acest tip de ceara.

Cestile au si ele, fiecare, cate o poveste. Daca pe primele le-a luat din casele prietenilor si ale parintilor, urmatoarele au fost achizitionate de la diverse targuri. „Ultimele cesti vintage le-am cumparat din Italia, de la un boutique dintr-un oras mic de langa Bologna. Am avut mereu grija sa cumparam cesti pe care ne-ar placea sa le avem si noi in casa – cesti create in fabrici de portelan din Romania, Polonia, Cehoslovacia sau cesti-piese de colectie, marca Rosenthal sau Villeroy & Boch, cu zeci de ani vechime. Rareori gasim seturi intregi de cesti vintage pentru lumanrile noastre – uneori gasim trei cesti la fel, alteori doar una, iar asta le face cu atat mai pretioase!”, povesteste Oana.

Cum ia nastere o lumanare parfumata

Insiruirea ce urmeaza va parea floare la ureche pentru multa lume. Dar Oana ne asigura ca nu e chiar asa!

Se ia mai intai o ceasca. Aceasta, spune Oana, trebuie sa fie frumoasa! – indiferent ca frumoasa inseamna sa fie alba, simpla, delicata, sau cu print rosu, londonez, sau cu doua tortite si o banda aurie in relief, sau cu onduleuri. Pe rafturile cu cesti exista mereu piese frumoase, indiferent de gusturi.

Cat timp se topeste ceara, in ceasca trebuie fixat fitilul – mai gros sau mai subtire, in functie de diametrul, inaltimea si grosimea cestii.

Ceara topita si racita se amesteca apoi cu esenta dorita – liliac, vanilie, portocala, lamaie verde etc. – si, dupa o perioada, se toarna in ceasca. Et voilà!

Fiind vorba de piese atat de delicate, Oana prefera sa livreze personal marea majoritate a comenzilor. „Imi place foarte tare sa cunosc oamenii la care ajung lumanarile in cesti. Iar reactia lor e atat de faina atunci cand tin ceasca in mana si simt parfumul lumanarii!” Cup & Candle a ajuns insa si la Londra, in Italia si chiar la Shanghai.

Dupa ce ajunge la destinatie, lumanarea arde dupa bunul plac al posesorului, iar dupa ce se termina, ceasca se poate spala si poate fi folosita pentru ceai sau cafea. Sunt insa si persoane care revin pentru reumplere – fiindca exista si posibilitatea asta.

In prezent, lumanarile in cesti se gasesc atat online – pe pagina de Facebook – cat si in Ceainariile Bernschutz & Co si Carturesti Verona, din Bucuresti.

Preturile pentru lumanarile Cup & Candle depind in principal de cesti. De regula, pornesc de la 52-60 de lei (pentru o lumanare facuta in ceasca de espresso noua) si ajung la 100-120 de lei (pentru o lumanare in ceasca de ceai din portelan vintage polonez) sau 170 de lei (pentru o ceasca din portelan vintage Villeroy & Boch, care vine insotita de doua farfurii, una pentru ceasca si una pentru desert).

 

Comentarii

  • givlolrkoc

    19 ianuarie 2017 19:19

    gQHym2 upztesatuuwh, url=httpswkjjpsfhjbg.comswkjjpsfhjbgurl, link=httpwqtttxuryxmu.comwqtttxuryxmulink, httpytveowcdrdad.com

    raspunde comentariului

Newsletter