Utilizator nou

Sa plantam o orhidee...

de Elena Turcu , 03 ianuarie 2011 , 1572 afisari

Initial, orhideea nu putea fi cultivata decat in tarile mai tropicale ca urmare a conditiilor climatice necesare dezvoltarii sale. Ulterior, datorita tehnologiilor mai avansate, dar si a influentelor botanice s-au putut reproduce diferite tipuri de orhidee care sa reziste si la temperaturi mai scazute. De aceea, pentru amenajarea unei gradini cu orhidee va trebui sa incerci sa tii cont de cateva lucruri elementare legate de cultivarea acestora.

Fertilizarea orhideelor se va face de doua ori in cursul unui an pentru a putea obtine cele mai frumoase recolte. Tot astfel, nu puteti aplica ingrasaminte daca nu veti ii veti asigura un climat prielnic – lumina, apa si caldura necesare dezvoltarii sale. Pe parcursul iernii, orhideea nu va mai putea fi cultivata intrucat mediul rece ii va deveni absolut defavorabil.

Dupa perioada de inflorire va trebui sa va ocupati indeaproape de adaugarea ingrasamintelor necesare infloririi. De aceea, cantitatea de potasiu va trebui sa fie destul de mare pentru ca floarea sa poata rezista o perioada mai mare de timp.

In cazul in care va doriti sa ii schimbati locul in gradina va trebui sa incercati sa tineti cont de perioada de vegetatie. De aceea, atunci cand ea este pe cale de a inflori nu va trebui sa ii schimbati locul indiferent de situatie intrucat o veti putea opri din evolutie sau chiar distruge. Bulbilor de orhidee li se va putea schimba locul sau vor putea fi cultivati in perioada de toamna sau primavara, perioade optime pentru ca acestia sa aiba sansa la viata. In cazul in care bulbul este prins intr-un ghiveci este indicat sa manifestati prudenta in scoaterea acestuia pentru replantare intrucat este posibil sa ii vatamati radacinile. De aceea, daca planta este destul de bine prinsa de peretii vasului nu incercati sa o scoateti intrucat poate trece printr-un experiment destul de traumatizant – indicat ar fi sa optati catre spargerea ghiveciului in care este pus.

In momentul plantarii se va trece mai intai la curatarea plantei de toate elementele moarte. De aceea, partile care nu mai au viata sau care sunt afectate vor fi inlaturate fara nicio urma de remuscare pentru ca planta sa nu poata fi distrusa ulterior. Dupa curatarea se va adauga o pulbere de carbune vegetal care o va intari pentru perioada de acomodare cu noul mediu. De asemenea in primele doua saptamani orhideea nu se va uda.

In cazul in care veti observa frunze inrosite cauza poate fi reprezentata de o lumina prea puternica sau aplicarea inadecvata a ingrasamantului de azot. In cazul in care floarea nu va rezista prea mult timp este posibil ca mediul in care traieste sa fie mult prea calduros pentru nevoile sale. De regula lumina prea puternica a soarelui o poate vatama, dar si o lumina prea plapanda ii poate crea aceeasi vatamare.

Udarea florii se va face dimineata pentru ca razele soarelui sa nu o poata arde.  Vara, planta va trebui udata de cel putin doua ori pe saptamana, mai ales in zilele caniculare. Calitatea apei este de cele mai multe ori pusa si ea in discutie pentru supravietuierea florii. De regula apa de la robinet, prin tratare isi pierde caracteristicile sale esentiale, afectand destul de mult plantele din gradina.

Asa ca, orhideei, ca si tuturor celorlalte flori, ii place apa de ploaie. Udarea din abundenta ii va putea ingalbeni frunzele si ii va putea scurta durata de viata. De aceea, este indicat sa evitati sa ii udati frunzele, iar in cazul in care ati facut-o sa le stergeti imediat cu o carpa moale.

Comentarii

Newsletter