Cum ingrijim pomii fructiferi?

18 noiembrie 2009 , 782 afisari

De doi ani am o mica livada cu meri, pruni, ciresi si visini, dar de curand am observat pe frunze insecte de dimensiuni mici, care acapareaza intregul pom. Au inceput sa isi piarda frunzele si au facut  foarte putine fructe.”

Fie ca e vorba de o gradina ornamentala, o livada sau o gradina de legume, tratamentele impotriva bolilor si daunatorilor sunt necesare.

Foarte importanta este stabilirea unui echilibru real in ceea ce priveste numarul de tratamente pentru o eficienta maxima fara sa existe acumulari nedorite de substante nocive in fructe.

Este adevarat ca multi oameni prefera sa renunte la tratamente pentru o gradina asa-zis ecologica. Insa, fara un numar minim de tratamente, plantele nu vor produce fructe sanatoase sau chiar deloc.

Folosirea produselor fitosanitare in concentratiile indicate de producator sau la recomandarea specialistilor din fitofarmacii este imperativa. Riscul de a crea noi rase de insecte daunatoare este mare in cazul folosirii neadecvate a substantelor.

Dintre produsele cu spectru larg de actiune impotriva daunatorilor se pot enumera Mospilan, Decis, Karate, Vertimec, Confidor si Sinoratox.

Trebuie notat ca un singur tratament nu poate rezolva problemele. Si asta din cauza ca pe plante exista mai multe generatii de insecte, aflate in diferite stadii de dezvoltare, iar eficienta unui insecticid este maxima pentru anumite momente.

La prepararea solutiei pentru tratament se poate adauga putin zahar sau aracet, ajutand solutia sa adere pe plante, dar si pe insecte.

Comentarii

Newsletter