Arborele de lalele, arbore rar

27 februarie 2012 , 1311 afisari

Are frunzele in forma de lira, plasate in lobi, doi cate doi. Se gasesc si exemplare care au mai multi lobi, dar slab conturati. Sau, din contra, unele frunze prezinta doar doi lobi. Toamna, frunzele se coloreaza in galben intens sau in aramiu. Florile sunt verzui, daca sunt privite din afara, dar au si zone de protocaliu, in interiorul bobocului abia deschis, si care arata ca o lalea. In urmatoarele zile, florile se vor deschide si petalele vor ajunge la o culoare galbiu. In interiorul florii se afla ovarul compus precum si anterele cu polen de o culoare galben deschis. Florile arborelui de lalele au un parfum suav, usor astringent, dar care nu se simte decat in imediata lor apropiere.

Infloreste la sfarsitul lunii mai si inceputul lui iunie. Prefera locuri cu clima moderata, desi suporta bine si ingheturile din Romania dar, pe perioada „prunciei” e mai bine sa fie protejat. Se inmulteste prin seminte (ceea ce este anevoios – nu v-as sfatui sa incercati acasa) sau prin marcotaj chinezesc – sau cel putin asa spune cartea. Din cunostintele mele asupra subiectului, stiu ca Parcul dendrologic de la Simeria avea ani in care inmultea „bogdaneii”, din seminte, si realiza puieti care, mai apoi, puteau fi achizitionati de acolo. Dar vremurile s-au mai schimbat si a ajuns si Liriodendronul sa poata fi cumparat in modernele noastre florarii sau spatii special amenajate care ofera puieti de arbori. Am vazut si eu cateva din astfel de locuri si nu pot spune ca m-am bucurat cu asupra de masura vazand niste arbori care erau mai degraba virati spre bonsai, din cauza conditiilor chinuitoare in care au fost tinuti in fazele premergatoare vanzarii.

Specialistii 121.ro ne sugereaza: Daca doriti sa aveti un arbore de lalele in gradina, este bine sa va uitati daca tulpina pe care vreti sa o achizitionati are frunzele bine formate si daca ele nu au un aspect pipernicit. 

In acelasi timp, inca o recomandare – oriunde intalniti arborele de lalele, in tara (si sunt destule orasele care au macar cateva exemplare, desi pot numi si altele care nu beneficiaza de asa ceva), aduceti-va aminte ca este un arbore ocrotit, rar si care e bine sa ajunga sa fie vazut in liniste de cat mai multi. Nu-l rupeti, nu-l deranjati. Invatati copiii despre el dar nu-i incurajati sa-i rupa florile. 

Din fericire, arborele de lalele si-a pastrat o latura de mimnetism care il ajuta – pina la o deschidere masiva a florilor, care deja le face mai putin atragatoare, bobocii pot fi mult mai greu reperati prin frunzis, din cauza culorii asemanatoare cu a frunzelor mai tinere.

Intregul articol il puteti citit pe 121.ro

Comentarii

Newsletter