Utilizator nou

Tunderea pomilor fructiferi

de Dan Mazilu , 19 decembrie 2011 , 777 afisari

De ce tundem pomii?

Din mai multe motive. Unul dintre ele ar fi ca vrem sa le formam coroana. Vorbim, in acest caz, de pomi tineri, in varsta de cativa ani, a caror crestere este puternica si necontrolata. Aproape orice pom tinde sa creasca inalt si sa faca o coroana deasa. Daca ii permitem asta, va iesi un bun copac de umbra si un prost pom fructifer. Daca vrem sa evitam acest esec, il tundem cu grija. Sunt mai multe forme posibile de coroana, dintre care le amintim pe cele mai des intalnite, anume piramida, fus, vas obisnuit, cordon vertical. Foarte la moda sunt palmeta etajata cu brate oblice si cea cu brate orizontale. Alegerea formei depinde de soiul pomului, de spatiul pe care il aveti la dispozitie, de forma terenului etc. Daca avem o coroana deja formata, vorbim de tunderea de intretinere, in cadrul careia scurtam sau suprimam ramurile crescute aiurea. In cazul unui pom batran, suntem obligati sa fim cruzi si sa facem o taiere de intinerire. Ramurile groase se scurteaza la 30-40 cm de trunchi, pentru a determina aparitia unor lastari noi care, practic, vor produce un nou pom. In fine, o alta taiere este cea impusa de posibilele incidente hiberbale; daca zapada a rupt anumite ramuri, ne grabim sa le amputam, de regula cat mai aproape de punctul de rupere.

Cand o facem?

A doua jumatate a lunii februarie este o perioada foarte potrivita pentru taierile de iarna. Nu trebuie neaparat sa asteptati topirea tuturor zapezilor. In privinta vremii, doar un lucru conteaza, sa nu mai fie geruri puternice. In ceea ce priveste copacul, taierea trebuie facuta inainte de desfacerea mugurilor. Deci, daca vremea o impune, operatiunea se poate face chiar in prima jumatate de februarie.

Ce scule ne trebuie?

Succesul operatiunii de tundere depinde atat de mana si de priceperea gradinarului, cat si de calitatea sculelor pe care le foloseste. Astfel incat e obligatoriu sa va dotati cu instrumente de cea mai buna calitate, chiar daca ele vi se par scumpe. Foarte important este sa fie fabricate din otel bun, pentru ca taisul sa se mentina nestirbit timp indelungat. O scula nelipsita din buzunarul gradinarului este foarfecele de gradina; aveti grija ca lama lui sa fie protejata cu teflon, daca vreti sa-l aveti cat mai mult timp. Va trebuie, apoi, un ferastrau pentru crengi. Cautati unul cu un ceapraz calit (e negru la culoare, se vede ca a fost ars). Bine ar fi ca lama sa se poata strange in maner. Mai aveti nevoie de un foarfece zdravan pentru crengi groase. Un mic briceag, cu care sa corectati eventualele taieturi nereusit facute cu foarfecele, este de asemenea binevenit. Si nu in ultimul rand va trebuie o perie de sarma, pentru curatarea trunchiului pomilor in varsta.

Cum taiem o creanga?

Depinde de creanga. Daca este groasa, folosim ferastraul. Daca este mai subtire, utilizam foarfeca pentru crengi sau foarfecele mic, de mana. In oricare dintre cazuri, sunt cateva reguli generale. In primul rand, taietura se face imediat deasupra unui mugure orientat inspre afara coroanei. Unii spun ca e bine sa taiem oblic, pentru ca apa din precipitatii sa se scurga rapid. Daca observati ca marginile taieturii sunt un pic zdrentuite, corectati-le cu un briceag, astfel incat linia de taiere sa fie continua. Daca nu faceti acest lucru, e posibil ca scoarta sa se departeze de creanga si sa se produca o infectie locala. Dupa ce v-ati asigurat ca taietura este de calitate, trebuie sa o protejati impotriva atacurilor patogene. Faceti foarte usor acest lucru, vopsind sectiunea cu o vopsea de ulei sau, si mai bine, cu un produs pe baza de ceara de albine (se gaseste in magazinele de specialitate).

Cum stim ca am taiat corect?

In anul urmator taierii observam evolutia cicatricii. Daca rana s-a inchis frumos inseamna ca am lucrat bine. Daca, dimpotriva, scoarta s-a departat de creanga, daca apar scurgeri gomoase (asa-numitul „clei”) sau putreziciune, inseamna ca nu ne-am facut bine treaba. 

Comentarii

Newsletter