Cum trebuie semanate rasadurile si semintele de legume

21 martie 2016 , 1367 afisari

Cele mai multe legume nu sunt pretentioase si se cultiva usor, insa trebuie respectate anumite cerinte si conditii pentru ca semintele sau rasadurile sa incolteasca.

Citește si: 40 de idei de a maximiza o grădină mică

Solul

Este indicat ca substratul sa aiba in compozitie turba, mranita si nisip. Cantitatea cea mai mare  revine turbei, urmata de mranita. Pentru o mai buna aeratie se poate adauga si perlit, vermiculit sau tufuri vulcanice. In substratul de germinare nu trebuie folosit ingrasamant deoarece poate arde semintele.

Adancimea de semanare

Citește si: 6 idei pentru o grădină personalizată

Pentru a stabili adancimea corespunzatoare, respectati indicatiile de pe ambalajul semintelor cu privire la acest aspect. Este important ca semintele sa beneficieze de aer si apa, elemente necesare germinarii, insa, semanatul superficial nu este benefic deoarece acolo se formeaza o crusta de pamant ce va impiedica rasarirea.

Dezinfectarea semintelor

Semintele provenite din gospodarie trebuie dezinfectate deoarece pot purta boli de la plantele-mama sau din mediul in care au fost recoltate. Aceste boli ar putea impiedica germinarea sau imbolnavirea viitoarelor rasaduri. O metoda eficienta de dezinfectare consta in tratarea cu caldura: semintele se pun intr-un saculet si se introduc intr-un vas cu apa calda (la o temperatura de 50 de grade C) si se tin aproximativ 30 de minute. Dupa dezinfectie, semintele se scot din saculet si se intind pe o coala de hartie.

Citește si: Cum poţi amenaja o grădină pe un teren în pantă

Procesul de umezire

Unele seminte (cum ar fi cele de ceapa, ardei, vinete) necesita umezire usoara sau umectare. Acest procedeu presupune introducerea semintelor in saculete de panza, care se scufunda in apa calduta. Timpul de umezire difera in functie de tipul legumei. 

Comentarii

 • wpctqobrf

  23 octombrie 2016 21:04

  ThlbSH wphfixjrmhos, url=httpadwixbbeolrk.comadwixbbeolrkurl, link=httpglmphuiuxhdt.comglmphuiuxhdtlink, httpdagjhbcgikwz.com

  raspunde comentariului
 • mefozaue

  28 mai 2016 18:32

  zti6eA zzafxyqooxbg, url=httplgdoylfsovwh.comlgdoylfsovwhurl, link=httpklcwmwvvfako.comklcwmwvvfakolink, httpadnunpgrurbp.com

  raspunde comentariului
 • Daniel

  29 martie 2016 10:10

  Oferta pe care nu o poti refuza! Metoda revolutionara prin care iti maresti considerabil veniturile in functie de munca depusa la domiciliu. Te vei convinge rapid ca tocmai ai gasit ceva exceptional si ai facut cea mai buna alegere. Te rog nu rata aceasta oportunitate de castig, iar pentru informatii suplimentare contacteaza-ma pe adresa de e-mail danyelpgmail.com

  raspunde comentariului

Newsletter