Daca la fotografii se pricepe de minune, nu acelasi lucru se poate spune si despre gradinarit. Asa se face ca detalii despre amenajarea peisagistica a familiei Dan am aflat de la mama colegului nostru. Povestea acestei gradini a inceput in urma cu peste doi ani, cand au fost finalizate lucrarile de restaurare a casei. Proprietarii au incercat sa obtina o imbinare fericita intre elementele vechi ale gradinii si plantele proaspat sadite in fata casei: „Nu am facut schimbari esentiale, dar ne place ca in fiecare primavara sa aducem un element de noutate in gradina. In urma cu doi ani am plantat mai multi pomi fructiferi, o magnolie, liliac, un alun decorativ si un strat lung de 12 metri de dalii. Intreaga amenajare a fost realizata sub coroana unui nuc batran care „patroneaza” o buna parte a gradinii de aproximativ 500 mp”. Proprietarii spun ca in fiecare an obisnuiesc sa modifice forma si culoarea jardinierelor in care planteaza flori anuale in diferite culori: „Anul acesta am ales sa plantam flori galbe si violet, care formeaza o combinatie plina de viata ce ne binedispune. In gradina au mai fost plantate muscate, craite, bujori, crini imperiali si gladiole multicolore.”

In ceea ce priveste intretinerea unei gradini pline de flori, gazdele noastre ne marturisesc ca nu este o munca deloc usoara. „Buruienile nu tin cont de seceta si de faptul ca noi lucram si avem un program foarte incarcat, asa ca la fiecare sfarsit de saptamana ne rezervam timp pentru a ne ocupa de gradinarit. Nu pot preciza cu exactitate cat timp petrec in gradina vinerea si sambata, dar cu siguranta se aduna 7-8 ore pe saptamana. In ceea ce priveste gazonul, acesta intra exclusiv in sarcina sotului sau a fiului meu, care au obligatia de a tunde iarba o data la doua-trei saptamani, in functie de cum este nevoie. Noi avem un curte un gazon rustic in care se strecoara trifoi si alte specii ce cresc singure fara prea mare efort din partea noastra”, ne-au mai povestit proprietarii.

Gazonul rustic este un covor de iarba din mai multe specii, nepretentios, dar cu un aspect foarte frumos ce aminteste de poienitele de munte. Structura sa ii permite raspandirea rapida, formarea unui covor verde uniform ce dureaza timp indelungat si e simplu de intretinut. Cea mai simpla cale de a obtine un astfel de gazon, exceptand zonele de munte unde puteti avea surpriza ca un astfel de covor verde sa creasca de la sine si sa nu fie nevoie decat sa il tundeti, sunt amestecurile de gazon salbatic pe care le puteti cumpara de la magazine de bricolaj si care contin un amestec de seminte atent selectionate ce va garanteaza un gazon ca la munte, fara cusur.

Daca si dumneavoastra aveti in gradina un nuc batran, mare grija la ce plante saditi la umbra lui, pentru ca multe dintre acestea s-ar putea ofili din cauza cantitatii mari de iod pe care o degaja frunzele sale. Nucul este o specie care creste foarte lent, rodeste tarziu (dupa 15-16 ani se poate considera un pom matur care da productii mari), dar este si foarte longeviv, traind in medie 80-100 de ani. Este un pom decorativ de mare efect, iar fructele sale sunt un aliment complet ce contine grasimi sanatoase, proteine, zaharuri si minerale. Lemnul de nuc este foarte apreciat datorita calitatilor sale superioare, fiind folosit pentru fabricarea mobilierului de lux in industria automobilelor si in cea aeronautica.

La umbra unui nuc puteti sadi flori si plante decorative care iubesc umbra si umiditatea. Printre acestea se numara feriga, crinii de toamna, aquilegia, hortensiile, azaleele, digialis purpurea, regina-noptii, craitele sau panselutele.

Hortensia trebuie plantata intr-un pamant negru pe care este obligatoriu sa il udati din abundenta. Aceasta planta trebuie fertilizata rar, pentru ca in caz contrar ar putea aparea stoparea infloririi. Ingrasamantul trebuie pus doar in jurul radacinii, la inceputul sezonului cald. Hortensia este rezistenta la temperaturi scazute de pana la -15 grade Celsius si va ramane inflorita mult timp.

Nicotiana sau regina-noptii este apreciaza pentru statura si tinuta impresionanta, dar si pentru parfumul persistent pe care il emana. Regina-noptii este o planta perena a carei inaltime poate ajunge la peste un metru, avand flori de diverse culori, de la alb si rosu pana la roz, mov sau galben. Putini stiu ca regina-noptii este o planta din frunzele careia se obtine tutunul.

Frumusetea unei gradini poate fi intregita de jardinierele care pot fi montate pe terase sau pe balustradele balcoanelor de la etaj. Petuniile, muscatele curgatoare si dimorphoteca pot fi considerate, fara doar si poate, reginele balcoanelor si teraselor. 

Related posts

Cum sa folosesti pergolele in amenajarea spatiului exterior

Adina Meyers

Sugestii pentru amenajarea unei piscine

Adina Meyers

Vă place să grădinăriți?

Adina Meyers