Materialele din care putem alege constructia casei sunt destul de multe, traditionale sau moderne, cu avantaje sau dezavantaje. Noi va prezentam cateva exemple:

Casele clasice, cu structura de din beton armat si zidarie

Casele din beton armat si zidarie reprezinta clar optiunea ideala atunci cand sunteti dispusi sa investiti timp si resursele necesare. Realizarea proiectului si constructiei va dura, cu siguranta, mai mult decat va doriti, fiecare etapa de constructie fiind la fel de importanta. In schimb, veti beneficia de confortul, durabilitatea si rezistenta acestor materiale, superioare altor forme de constructie. Optiunile la nivelul stilului si finisajelor folosite sunt infinite, constrangerile fiind putine si usor de ocolit. Sistemul izolator poate fi realizat cu o multime de materiale eficiente, existente pe piata. Peretii pot fi facuti din BCA, zidaria de caramida.

Casele de caramida

Folosirea zidariei de caramida de argila arsa, combinata cu structura pe cadre-stalpi si grinzi de beton armat-este o solutie avantajoasa. Aceasta structura permite o mare flexibilitate a spatiilor si un regim de inaltime destul de mare, cu posibilitati de realizare relativ rapide si cu o mare accesibilitate a materialelor. Caramida de argila arsa este un material cu multe calitati. Exista o varietate mare de blocuri ceramice. Principiul care ii confera excelente calitati termoizolante este cel al folosirii aerului ca termoizolant: golurile din masa materialului sunt pline cu aer, micsorand totodata si greutatea blocului.

Casele din BCA

BCA-ul (betonul celular autoclavizat) este un material usor, foarte bun termoizolant, ce poate fi folosit atat la peretii exteriori cat si la cei interiori. Este un material descoperit relativ recent, fabricat din nisip, apa, praf de calcar si diversi aditivi, printre care si cei care formeaza acele goluri de aer foarte mici, vizibile in caramizile de BCA. Este folosit mai mult la interior, pentru ca nu are calitati portante.

Casele din panouri de lemn

Structura unei case din panouri este realizata pe baza unui schelet construit din elementi verticali de lemn, cu sectiunea patrata sau dreptunghiulara, dispusi la un interax de 60cm, intre care sunt plasate materiale termoizolante, structura fiind apoi inchisa cu panouri tip OSB. La exterior, aceste panouri sunt acoperite cu o folie de protectie impotriva vaporilor, peste care se monteaza finisajul, de cele mai multe ori, lambriuri de lemn. Se poate opta, insa, pentru o gama mai larga de finisaje, cum ar fi piatra, caramida, tencuiala decorativa.

Casele din busteni

Lemnul folosit in aceste constructii poate fi lemnul rotund calibrat sau cel necalibrat. Aceste case nu sunt tocmai potrivite pentru oras, ele fiind potrivite in postura de casa de vacanta. Cand sunt corect executate, aceste case nu au nevoie de izolatii decat in locurile unde bustenii chertati se imbina.

Casele din grinzi chertate

Lemnul folosit este cel de rasinoase, prelucrat sub forma de grinzi masive, de 40, 70, pana la 140 cm sau sub forma de grinzi lamelare de 80, 100 sau 120 mm. Aceste grinzi se imbina foarte usor, fara ajutorul elementelor metalice. Casa se ridica efectiv din aceste elemente orizontale, imbinate unele peste celelalte, avantajul constant in adaptabilitatea acestor structuri atat la mediul rural cat si la cel urban. Aceste case pot adopta un design rustic, dar si unul modern, adaptabil orasului.

Autor: Anca Ghiorghiu

Related posts

De ce criterii trebuie sa tinem cont atunci cand ne cumparam o locuinta

Adina Meyers

Va doriti facturi la incalzire reduse si un sistem termic mai sigur?

Adina Meyers

Proiect de casă mare: suprafața utilă 179.19 mp

Adina Meyers