Amenajari Interioare

La ce trebuie sa fii atent atunci cand cumperi un prelungitor?

Electrocasnicele sunt nelipsite din casa noastra, iar noi suntem de parere ca, drept urmare a acestui fapt, nelipsite trebuie sa fie si prelungitoarele, mai ales atunci cand numarul de aparate este destul de mare, depasindu-l lejer pe cel al prizelor pe care le avem la dispozitie prin casa. Nu doar in aceasta situatie este util prelungitorul, ci si atunci cand vrem un plus de siguranta pentru aparatele noastre electrocasnice, iar asta pentru ca sunt modele care ofera protectie la variatiile de tensiune si caderile de curent neanuntate.

Prelungitor scump sau ieftin?

Pe piata gasim o oferta extrem de variata de prelungitoare, iar foarte multi cumpara haotic, mergand pe principul primul venit, primul servit. E putin gresit sa procedam astfel, mai ales atunci cand vrem ca prelungitorul nu doar sa permita conectarea mai multor aparate la priza, ci si protejarea lor in cazul unor pene de curent neasteptate ori a variatiilor mari de tensiune, care pot afecta in mod negativ integritatea acestora. Asadar, e bine sa analizam putin oferta si sa alegem exact ceea ce noi avem nevoie.

Incepem direct cu masurile de siguranta care sunt oferite de prelungitoare, iar asta pentru ca noi le consideram foarte importante. Suntem de parere ca un prelungitor trebuie neaparat sa vina cu impamantare si siguranta, precum si alte astfel de sisteme, iar asta pentru ca stim cu totii cat de mult pot sa dauneze fluctuatiile de tensiune si intreruperile bruste de curent (mai mult ca sigur de-a lungul timpului te-a confruntat cu o astfel de problema).

Tot pentru siguranta, doar ca de data asta e vorba de siguranta retelei, recomandam sa nu se foloseasca prelungitoarele cu multe cuple (adica prize) pentru un numar mare de aparate electrocasnice care au un consum ridicat. De ce? Pentru ca risti sa scurtcircuitezi reteaua casei tale, iar repararea sa poate fi destul de costisitoare. Unde mai pui ca tensiunea va putea duce la defectarea si a celorlalte aparate conectate la retea. Asadar mare atentie la acest aspect.

In ceea ce priveste elementele componente ale unui prelungitor, dupa cum cel mai probabil ai observat si tu, ele sunt cupla, cablul de alimentare si stecherul. Pentru cel din urma nu o sa ai cine stie ce alegere de facut, iar asta pentru ca, locuind in Romania, o sa alegi un stecher  care utilizeaza modelul Schuko, adica cel clasic sau cel ingust.

In ceea ce priveste cablul de alimentare, aici o sa ai in vedere grosimea, respectiv lungimea pe care le are. Alegerea o sa o faci tinand cont de nevoile tale. Daca, de exemplu, ai afara un aparat care are nevoie sa fie conectat la retea pentru a functiona, atunci este mai mult decat evident faptul ca vei opta pentru un cablu cat mai lung. Grosimea merge mana in mana cu lungimea, asadar in cazul unui cablul foarte lung o sa ai in vedere si alegerea unui cat mai gros.

Alte elemente pe care le poti lua in calcul atunci cand vrei sa achizitionezi un prelungitor sunt cele legate de tensiunea, puterea si intensitatea suportata de aacesta. Evident, si aici te vbei orienta tinand cont de aparatele pe care le vei conecta la prelungitor, avand grija sa nu exagerezi. E bine sa ai in vedere faptul ca majoritatea prelungitoarelor suporta o putere maxima de pana la 2000 – 3000 W.

Related posts

Sfatul designerului: Cum integrezi o piesă vintage într-o amenajare modernă?

Adina Meyers

Interior cald si optimist, cu mici accente mediteraneene

Adina Meyers

Cum influențează SEO vânzările firmelor de design interior

Adina Meyers