Plantele de apartament sunt foarte iubite de multi dintre noi, iar majoritatea mai mult pentru aspectul pe care acestea il dau incaperii in care sunt amplasate. Practic, cei mai multi le folosesc pentru a infrumuseta locuinta noastra, pentru a-i da un aer aparte, pentru a ne aduce mai aproape de natura. Au fost facute chiar si studii care au demonstrat faptul ca florile din apartament si modul in care ele sunt amplasate pot stimula creativitate si creste productitivatea.

Ele ne ofera o stare de bine si chiar ne ajuta sa devenim mai creativi, umplandu-ne de asemenea de energie (ajuta in eliminarea tensiunilor negative). Rolul plantelor de apartament nu se incheie insa aici, iar asta pentru ca ele aduc si foarte multe beneficii starii noastre de sanatate, dupa cum vom se va putea observa in randurile care urmeaza.

Cum ne ajuta plantele dintr-un apartament sanatatea?

Plantele din jurul nostru ne pot imbunatati in mod semnificativ viata, iar asta pentru ca ele sunt capabile sa ne faca sa fim mai sanatosi si sa avem o stare de bine, alungand stresul. Plantele duc la purificarea aerului din incaperile in care sunt amplasate, acestea ajutand in eiminarea toxinelor si a poluarii din aer, regland in acelasi timp si umiditatea din atmosfera. Cei care sufera de diferite tipuri de afectiuni respiratorii (ca de exemplu astmul) vor simti din plin efectul acestora.

Exista plante care ne protejeaza chiar si de radiatiile emise de electronicele din jurul nostru, iar astfel de exemplu sunt cactusii si feriga. De asemenea, multe plante sunt capabile sa absoarba mirosurile neplacute, prin purificarea aerului si eliminarea toxinelor din acesta. Sunt chiar si plante care pot fi folosite pentru un tratament intern, ca de exemplu aloe vera, care trateaza foarte multe afectiuni, mentinand sanatatea tubului digestiv, normalizand digestia si tratand constipatia.

Plantele mai poti fi folosite cu succes si de catre cei care au probleme cu somnul, iar asta pentru ca ele sunt capabile sa trateze insomniile. Practic, daca dormim intr-o incapere in care se afla o planta (in special aloe vera, ficusul, Lavanda sau feriga de boston) ne vom trezi mai odihnici si mai plini de energie ca niciodata. De ce? Pentru ca ele purifica aerul, facandu-l sa fie mult mai curat si imbogatindu-l cu oxigen. In plus, ele creaza un nivel optim al umiditatii din aer, lucru benefic pentru un somn linistit si odihnitor, iar multe chiar au un puternic efect de relaxare (vezi de exemplu lavanda).

Cum alegi plantele pentru apartamentul tau?

Alegerea plantelor pentru apartamentul tau se va realiza tinand cont de timpul pe care poti sa il aloci ingrijirii lor, precum si stilului in care este amenajata locuinta ta. Cei mai multi opteaza pentru plantele de care pot avea grija foarte usor si nu reprezinta o problema foarte mare in cazul in care mai uita din cand in cand sa le ude (vezi mai jos exemple de astfel de plante usor de ingrijit).

E bine sa ai grija de unde iti cumperi plantele, deoarece in acest fel primesti o garantie a calitatii lor (nu de putine ori au fost persoane carora le-au „murit” florile la scurt timp dupa ce le-au cumparat). De asemenea, tine cont de conditiile climatice din locuinta ta, mai exact temperatura medie (atat in perioada verii, cat si a iernii), alaturi de nivelul de umiditate) si alege in functie de acest lucru.

Care sunt cele mai usor de ingrijit plante?

Traim niste vremuri in care timpul nostru este din ce in ce mai limitat, asadar nu prea ne mai permitem sa avem grija si de o planta. Asta nu inseamna insa ca trebuie sa renunti la ideea de a cumpara una, deoarece sunt destul de multe tipuri de plante care nu necesita o ingrijire speciala si pot supravietui fara probleme chiar si daca „uiti” de ele. Nici nu este de mirare de ce acestea sunt la mare cautare in momentul de fata.

Asadar, care sunt plantele ideale pentru cei care nu au foarte mult timp la dispozitie pentru a le ingriji? O prima planta usor de ingrijit este Voalul Miresei (Chlorophytum comosum), care creste foarte usor si nu necesita foarte mult timp din partea ta. Pe lista se adauga palmierul (care reprezinta practic cea mai rezistenta planta pentru un apartament), cactusul (acesta nu trebuie udat decat o data sau de doua ori pe luna), Hoya sau planta de ceara (de asemenea nu trebuie udata foarte des), bambusul, planta de jad sau arborele de jad, Dracaena marginata, aloe vera, Zamioculcas zamifolia si Filodendronul.

Related posts

Ce stil pentru amenajarea bucatariei ai alege?

Adina Meyers

Copacii pot fi elementele principale în cazul decorării unei grădini

Adina Meyers

Cum să-ți amenajezi grădina în stil Feng-shui

Adina Meyers