Cu un centru istoric bine conservat și împrejurimi ce poartă un puternic parfum rural, Tepoztlán este un oraș de legendă, la sud de Mexico City, cu rădăcini culturale adânci, apreciat, de-a lungul mai multor decenii, de scriitori, poeți, artiști și muzicieni care fie s-au născut aici, fie au ales să se retragă în locul în care au simțit că și-au găsit inspirația.

În acest context incredibil și înconjurat de un peisaj uimitor a luat naștere Tepoztlán Lounge, casa pe care o prezentăm în această ediţie fiind prima finalizată dintr-un amplu proiect rezidențial, care include o serie de bungalouri de diferite mărimi și modele, ce pot fi închiriate pe perioade de ani, luni sau chiar zile, pentru o scurtă vacanță sau pentru un week-end reconfortant. Lounge-ul, setat pentru a fi un spațiu destinat petrecerii timpului liber în natură, se găseşte în perimetrul unei peluze incredibile, înconjurată de pădure.

În ceea ce priveşte designul, există trei spații de locuit separate, proiectate în conformitate cu activitățile planificate să se desfășoare aici. Fiecare are o personalitate bine definită prin utilitatea sa: prima zonă este reprezentată de un bar deschis, cu o chicinetă, şi de un cuplu de toalete și vestiare; a doua este o zonă de joacă pentru copii, care poate fi, de asemenea, utilizată ca o sală de lectură, atunci când temperaturile scad pe timpul nopţii; a treia, şi cea mai mare, este zona de living, un spațiu închis, temperat și confortabil, alocat conversației, vizionărilor tv etc. Proiectantul și-a dorit ca această construcție să nu fie un proiect închis, ci să lase mereu loc unei dezvoltări armonioase prin adăugarea unor noi și noi spații, atât interioare (camere de odihnă, de exemplu), cât și exterioare (terase deschise sau semideschise), în funcție de dorințele și necesitățile chiriașilor care aleg să se mute aici pentru o perioadă mai lungă de timp. Extinderea construcției se poate face extrem de ușor, având în vedere că cele trei zone deja existente nu sunt altceva decât trei containere cărora li se poate adăuga cu ușurință încă unul sau mai multe astfel de structuri modulare.

Un avantaj important al caselor create din containere îl constituie faptul că participă la menţinerea echilibrului ecologic al planetei. Practic, acestea sunt construite prin refolosirea containerelor de pe navele de transport maritim ieşite din uz, iar majoritatea materialelor utilizate sunt reciclabile. Containerele maritime reprezintă una dintre cele mai rapide şi ieftine soluţii de ridicare a unei case. Tot mai multe nume sonore din domeniul arhitecturii promovează acest tip de construcţie eco „low cost” ca pe o alternativă la casele modulare cu structură din lemn. Printre avantajele folosirii containerelor maritime în construirea locuinţelor, se numără faptul că această tehnică este una dintre cele mai ieftine existente pe piaţă – preţul unui container de circa 7 metri lungime, la mâna a doua, porneşte de la 1000 de euro. În plus, structura containerelor este durabilă, prietenoasă cu mediul înconjurător și extrem de rezistentă la cutremure. Practic, o astfel de construcţie ar putea să reziste la cel mai devastator cutremur care s-ar putea produce la noi în ţară.


ATUURI

Realizată în proporție de 70% în fabrică, o casă cu structură metalică poate fi construită în timp record. De exemplu, ridicarea unei locuinţe de 150 de metri pătrați durează aproximativ 45 de zile. Oțelul din care se realizează structura este zincat și galvanizat, ceea ce înseamnă că are o rezistenţă uluitoare în timp, de peste 50 de ani. Asta în condițiile în care greutatea specifică a structurii este foarte redusă – sub jumătate dintr-o structură similară, dar din lemn, și la o treime din cea a unei structuri din beton armat. Placarea ideală se face cu gips-carton sau cu plăci de ciment compresat, caz în care construcția devine complet ignifugă. Termoizolarea se efectuează cu materiale clasice. În acest caz, s-a optat pentru ciment.

Detalii tehnice

Numele proiectului: Tepoztlán Lounge
Proiectant: Eduardo Cadaval & Clara Solà-Morales
Localizare: Tepoztlán, Morelos, México
Suprafaţă: 250 mp
Anul proiectării: 2009
Anul construirii: 2012

Material realizat cu sprijinul
Cadaval & Solà-Morales Barcelona
Telefon: +34.93.414371
studio@ca-so.com
www.ca-so.com  

Text: Simona Popa / Credit foto: Diego Berruecos, Sandra Pereznieto, Cadaval & Solà-Morales

 

Related posts

Oscilezi intre a cumpara un apartament sau o casa? Afla care sunt beneficiile si dezavantajele traiului la bloc

Adina Meyers

Sursă de inspirație – o casă din Oxfordshire

Adina Meyers

Albul, vedeta amenajarilor actuale

Adina Meyers