Pod inalt sau mansarda?

16 decembrie 2009 , 3755 afisari

Cand optam pentru mansarda si cand pentru pod?

Va sfatuiesc sa luati in calcul nu doar considerentele de ordin estetic, ci si pe cele de ordin practic, in cazul in care oscilati intre etaj sau mansarda. Poate vi se pare mai frumoasa si mai primitoare o casa cu parter si mansarda, dar un pod va ofera un sporit confort termic si fonic, precum si o suprafata generoasa pentru depozitare. Prin mansarda se castiga insa mai mult spatiu de locuit.

Exista diferente din punct de vedere constructiv intre cele doua variante?

La podul cu un acoperis clasic nu avem zidarie, structura acoperisului realizandu-se din lemn, executia fiind in acest caz mai usoara, mai ieftina si mai rapida.

O mansarda presupune ziduri pe conturul cladirii de aproximativ 1,40 m inaltime si alte ziduri interioare inalte care vor sustine acoperisul. Peste toate zidurile se vor turna centuri din beton armat. In cazul in care se doreste un spatiu liber la mansarda, fara compartimentari, sarpanta se va sprijini fie pe stalpi si grinzi din beton armat, fie pe stalpi si grinzi din lemn.   

La o mansarda locuibila, compartimentata, e bine sa optam si pentru un tavan, atat din considerente estetice, cat si pentru a nu incalzi un volum de aer mult mai mare decat este necesar. Solutia indicata este realizarea unui tavan din gips - carton.

 

Comentarii

Newsletter