Utilizator nou

Terenul in panta poate fi un avantaj in constructia casei

de Costel Popa , 27 ianuarie 2012 , 1002 afisari

La inceputul anului 2007, sotii Iordan au hotarat ca este momentul sa faca o schimbare in viata lor in ceea ce priveste locuirea. Isi doreau o casa nu foarte departe de Bucuresti, dar care sa ofere linistea de care aveau nevoie. Voiau ceva langa un lac si in apropierea unei paduri, dar care sa beneficieze de un acces facil si de un pret bun. Dupa cateva luni de cautari au gasit un lot la granita dintre Mogosoaia si Chitila care dispunea de toate utilitatile, dar care avea un singur defect: era in panta. „Asezarea terenului ne-a ajutat la negociere, obtinand la acea vreme un pret bun, insa ne gandeam ca va fi dificil sa construim o casa acolo. Mai tarziu am vazut ca a meritat tot efortul”, ne spune doamna Iordan.

Povestea casei a inceput in vara anului 2008, dupa ce s-a finalizat procesul de achizitie a terenului. Noii proprietari s-au gandit la o casa simpla, nu foarte mare, dar care sa fie deosebita ca arhitectura si care sa le ofere o locuire decenta. Dupa o atenta cautare, au gasit proiectul potrivit in revista noastra. „Intr-o seara, sotul a venit cu revista Planul Casei Mele si mi-a aratat cateva proiecte de casa. Imediat mi-a atras atentia unul. Pot spune ca a fost dragoste la prima vedere, pentru ca deja a doua zi am contactat arhitectul si am inceput discutiile pentru realizarea acestuia”, adauga doamna Iordan.

Construirea casei a durat trei ani

Dupa ce toate documentatiile proiectului au fost facute, in luna septembrie din 2008 lucrarile au fost demarate. Cu toate ca in primavara lui 2009 acestea se aflau la stadiul de „rosu”, casa a fost finalizata abia in vara acestui an. „Santierul s-a intins pe o perioada de aproape trei ani, pentru ca am vrut sa respectam cat mult liniile de proiectare, incat totul sa iasa bine. Nu ne-am grabit! In plus, am fost foarte atenti la finisaje, atat interioare, cat si exterioare, dar si la amenajarea gradinii”, afirma proprietara.

Casa are un regim de inaltime dispus pe parter si etaj, avand o suprafata totala de 220 mp si o amprenta la sol de 120 mp. Constructia este amplasata pe un teren de 500 mp si a fost realizata pe cadre din beton armat cu zidarie din caramida eficienta, peste care a fost aplicat un termosistem din polistiren expandat de 10 cm. Compartimentarea interioara a casei a fost facuta in ideea de a statisface nevoiele unei familii alcatuite din trei membri. Astfel, la parter se afla o bucatarie cu dining, un hol, un living generos, camera tehnica, o baie si un birou, iar la etaj se gaseste dormitorul matrimonial cu baie proprie si dressing, alte doua dormitoare si o baie.

Proiectul initial a trebuit adaptat suprafetei de teren

Faptul ca terenul se afla in panta a creat ceva probleme la turnarea fundatiei si la asezarea casei in teren. Astfel, chiar daca liniile principale ale proiectul initial au fost pastrate, totusi acesta a trebuit adapatat la suprafata de teren. Printre modificarile esentiale se numara si pozitionarea caii de acces, asezata in asa fel incat sa fie orientata catre aleea de servitute. „Nu este un lot foarte generos si de aceea constructia a trebuit sa fie bine proportionata, ceea ce a dus la necesitatea unor modificari ale proiectului. Casa a trebuit orientata dupa punctele cardianale si a fost schimbata calea de acces, care initial se facea pe una din laturi. Insa faptul ca terenul este in panta a reprezentat in cazul de fata un avantaj, pentru ca mi-a dat posibilitatea sa proiectez totul in trepte, ceea ce aduce o dinamica aparte constructiei si o face mult mai placuta privirii”, spune Gabriel Georgescu, arhitectul casei.

Totodata, stilul arhitectural se deosebeste prin imbinarea reusita a formelor rotunjite cu cele drepte sau prin deschiderea larga a acoperisului. Un alt aspect care atrage atentia il reprezinta spatiile vitrate, care impresioneaza atat prin forma, cat si prin marime, oferind astfel o buna luminozitate interiorului. Finisajele au fost realizate prin combinarea elementelor naturale, cum ar fi piatra sau lemnul, dorindu-se in acest fel o integrare a locuintei in mediul inconjurator. In privinta costurilor, bugetul cheltuit a fost de aproximativ 150.000 de euro, fara amenajarea gradinii si a gardului de imprejmuire.

Material realizat cu ajutorul arhitectului Gabriel Georgescu

Comentarii

Newsletter