O casa istorica readusa la viata

18 ianuarie 2017 , 2229 afisari

Aceasta casa a fost restaurata si amenajata astfel incat sa pastreze elementele rustice, sasesti, care o defineau, si sa gazduiasca doua familii.

Citește si: În stil rustic românesc: casă de vacanță realizată din bușteni

Proprietarii locuiau intr-un apartament din Brasov, insa, dupa ce parintii lor au iesit la pensie, au decis sa cumpere o casa in care sa se poata muta impreuna. Stiind ca sunt in cautarea unei astfel de proprietati, o ruda din Rasnov i-a informat ca exista un imobil scos la vanzare aici: o casa veche, saseasca, construita in 1832.

Au achizitionat-o, insa aceasta se afla intr-o stare avansata de degradare. Atunci cand au inceput lucrarile de restaurare, nu au putut face insa modificari la nivelul fatadei, avand in vedere ca imobilul este amplasat pe o strada inclusa in patrimoniul UNESCO. Nu au daramat nimic, nici grajdurile, nici magazia de unelte din spatele casei, ci au reparat tot. De asemenea, au izolat constructia cu vata minerala si gips-carton. Casa cu parter si pod inalt avea totusi pereti rezistenti, din caramida si piatra, ceea ce a constituit un mare avantaj. Pentru a intari structura constructiei si pentru a recompartimenta spatiul, gazdele noastre au apelat la ajutorul unui arhitect.

Citește si: Influențe clasice și moderne într-o locuință de familie

Parterul le-a revenit parintilor, iar podul spatios, proprietarilor, care l-au transformat intr-un apartament. Au refacut acoperisul vechi cu tigla Bramac si au speculat inaltimea etajului, construind inca doua camere. Au pastrat doua luminatoare in dormitoare si au  montat doua ferestre de mansarda in living. Geamurile podului erau foarte mici, servind doar pentru aerisire, motiv pentru care le-au marit pana la nivelul podelei si le-au transformat in usi de acces pe terasa construita din lemn.

Suprafata apartamentului lor este de 200 de metri patrati, careia i se mai adauga 40 de metri patrati aferenti camerelor de oaspeti. Configuratia este gen vagon, cu trecere dintr-o incapere in alta. Zona de zi, ce cuprinde livingul si bucataria, este de tip open-space, din ea facandu-se trecerea catre dormitorul matrimonial, dressing si birou.

Citește si: Design clasic elegant într-o vilă din Brașov

Proprietarii au inceput demersurile de renovare si amenajare in martie 2004 si le-au finalizat in august. De transformarea podului s-au ocupat insa mai tarziu, in vara anului urmator. Lucrarile din acesta zona au durat aproximativ 5 luni.

Daca pentru structura si compartimentare au apelat la un specialist, de amenajarea interioara s-au ocupat personal. Au ales sa pastreze elementele definitorii pentru stilul original al casei, cum sunt barnele vechi din lemn de brad, incleiate fara cuie, doar cu dibluri din lemn, si baituite intr-o nuanta inchisa. Parchetul din lemn masiv de stejar a fost adus de la Sighetul Marmatiei si vopsit la fata locului, in ton cu grinzile. Pentru pereti au ales o nuanta de galben pai (pentru zona de zi), iar pe unele portiuni au apelat la accente de ”café au lait”. Fiind vorba despre o locatie istorica, o casa veche, cu arhitectura saseasca, proprietarii au cautat ca si decorul interior sa corespunda notei generale si sa se supuna pe cat posibil criteriilor impuse.

Citește si: Un pas în viitor: vilă în Pipera cu aspect futurist

Decorul realizat de proprietari este un mix intre clasic si modern, cu evidente accente rustice. Fiecare incapere are ceva propriu. Daca livingul este axat pe confort si eleganta, bucataria deschisa se remarca prin nota rustica, prezenta atat la finisaje, cat si la designul electrocasnicelor care se integreaza perfect in decor.

Dormitorul propune un aer ceva mai boem, dar nu se dezminte de stilul general in care a fost gandit interiorul. Mobilierul alb si elementele din fier forjat au acest efect romantic, iar accentele de caramida (zidarie lasata la vedere), prezente si in living, intaresc nota rustica. In aceasta incapere, noutatea o reprezinta accentele fresh de verde, care se regasesc la nivelul peretilor. Acestea contrasteaza armonios cu nuanta mobilei, oferind amenajarii un aspect tonic.

Citește si: Accente toscane într-o casă cu aer boem

Peste tot in casa s-au montat polite direct pe pereti sau s-a profitat de nisele ramase in urma reconfigurarii pentru a se crea spatii pentru depozitarea cartilor sau pentru expunerea decoratiunilor. Acest lucru este valabil si in dormitoare, unde nu au fost necesare prea multe corpuri de stocare, casa dispunand de o incapere-dressing.

Pentru o vizualizare completa a casei acceseaza galeria foto.

Autor: Ana Oancea

Citește si: Acasă la familia Zenga: o casă exclusivistă în Dubai

 

Comentarii

  • qfhzcpuiod

    21 martie 2017 12:47

    aYhmX5 xqqttscgtiew, url=httpchsmdfgciwaz.comchsmdfgciwazurl, link=httpdyashbmzhsjz.comdyashbmzhsjzlink, httpnunzqncdefox.com

    raspunde comentariului

Newsletter