Utilizator nou

Ce gratar sa alegi pentru gradina ta?

de Dan Mazilu , 29 iunie 2011 , 604 afisari

Aveti nevoie de un gratar?

Aceasta este prima intrebare pe care ar trebui sa v-o puneti. Gratarul, ca si piscina si alte dotari de curte, tine de o moda culturala contemporana.  Usor, usor s-a creat sugestia ca o proprietate nu pare a fi intreaga pana nu contine cele doua elemente enumerate, si altele asemenea.

Dvs, insa, trebuie sa porniti de la ideea ca n-are rost sa fiti la moda doar asa, de dragul de a fi; o faceti pe cheltuiala dvs! Deci ganditi-va, mai intai, daca va plac frigaruile, daca aveti timp sa le preparati, cat de des o faceti, daca aveti constant musafiri carora o astfel de mancare le face placere etc. Cand v-ati facut socoteala, puteti sti daca este cazul sa bagati mana in portofel, sau nu. Daca raspunsul este afirmativ, veti gasi sugestii in randurile urmatoare.

Gratar fix, sau mobil?

Gratarele se pot clasifica in functie de materialul din care sunt construite, de dimensiunea si complexitatea lor, de operatiunile pe care le permit, de accesoriile pe care le includ si, in fine, de pretul de achizitie. Dar, dincolo de toate aceste impartiri, mai este una, foarte importanta: gratare fixe sau mobile.

Cele dintai, fie ca sunt cumparate de la magazin si instalate in curte, fie ca sunt construite ad-hoc, sunt imobile. Din ciment, piatra, caramida sau chiar metal, ele stau locului atata vreme cat nu decideti sa le dezafectati.

In schimb, gratarele mobile pot fi mutate dintr-un loc in celalalt cu maxima usurinta, in functie de umbra din curte, de eventualul mobilier de gradina etc. Multe dintre ele chiar sunt prevazute cu roti, astfel incat deplasarea lor sa fie lesnicioasa. Ambele tipuri pot gati aceleasi frigarui, desigur. Diferenta apare, dupa va spuneam, in mobilitate. Gratarul fix e facut sa ramana locului ani de-a randul, fiind construit din materiale rezistente. In plus, de cele mai multe ori este insotit de o chiuveta si de un spatiu de depozitare (pentru lemne si diversele ustensile). In unele cazuri poate fi prevazut si cu un cuptor inchis, in care se poate coace pizza, de pilda. Dar ce e mai important este faptul ca acest tip de gratar este de tip semineu, adica are vatra acoperita, iar evacuarea fumului se face printr-un cos.

Avantaje si dezavantaje

Gratarul fix e durabil si sigur in exploatare. Se pot prepara mancaruri si pe vreme urata, deoarece vatra este protejata de horn. Focul poate fi facut din orice rest de lemn din gospodarie. Fumul rezultat nu-l deranjeaza pe bucatar. Dezavantajul principal este faptul ca aceasta constructie va deveni parte din peisaj. In plus, ocupa constant o portiune din gradina (lucru deranjant, daca aceasta este de dimensiuni mici).

Gratarul mobil nu afecteaza peisajul. In timpul in care nu se utilizeaza, acesta se depoziteaza intr-un spatiu protejat, de pilda in garaj. Daca este de dimensiuni mici, poate fi pus in portbagajul masinii si transportat dupa nevoie- in concediu sau intr-o scurta iesire de week-end. Dezavantajul principal este faptul ca, de regula, tine mai putin timp decat cel din zidarie. In plus, daca vantul bate spre dvs, va veti trezi deseori cu fum in ochi, chiar si-n cazul in care este prevazut cu aparatoare de vant. Un alt dezavantaj este legat de combustibil: de regula, acest tip de gratar reclama mangan.

Comentarii

Newsletter