Seminee cu focar deschis vs. insert

22 iunie 2009 , 1512 afisari

Cele cu foc deschis au un randament maxim de 20%, pe cand inserturile ( cu focar inchis) au un randament de pana la 88%, sunt mai sigure si permit regarea tirjului de aer. 

Cei care vor opta pentru un semineu, trebuie sa tina seama, insa, de faptul ca un focar cu adevarat performant are un randament de la 75% in sus. Energia calorica de 11 kW a unui focar performant incalzeste cam 200 m³ sau, altfel spus, cam 80 mp cu o inaltime de 2.50 m, de la o temperatura de 16°C din exteriorul locuintei pana la +20°C in interiorul locuintei. Inserturile sunt, de fapt, focare inchise care se plaseaza in vatra semineelor construite deschis.
Trebuie stiut ca acestea influenteaza pozitiv randamentul semineului, insa pentru a putea fi montate, trebuie respectate o serie de norme de siguranta.
In functie de focarul ales (inchis sau deschis) si de combustibilul utilizat se stabileste si tipul de cos de necesar.
Se pot utiliza cosuri cu tiraj natural sau cu ventilatie mecanica controlata (eliminarea fumului este controlata cu ajutorul ventilatoarelor speciale).
Montarea instalatiei de ventilare trebuie sa tina cont de amplasarea semineului si de normele in vigoare pentru prevenirea incendiilor.

 

 

Comentarii

Newsletter