PAL sau MDF?

17 mai 2010 , 15503 afisari

PAL este acronimul de la Placi Aglomerate de Lemn, iar MDF abrevierea de la Medium Density Fiberboard. PAL-ul este o placa realizata din lemn tocat marunt, amestecat cu clei si presat la cald.

MDF-ul se bazeaza pe aceeasi tehnologie, insa lemnul compozit este maruntit mult mai fin inainte de presare. Sporirea densitatii duce la marirea gradului de prelucrare in faza de folosire a placii MDF. Dupa uscare, ambele placi se pot acoperi cu melamina, urmand sa fie folosite la realizarea mobilei. Cel mai des intalnite sunt bucatariile realizate din PAL melaminat si MDF: corpurile sunt realizate din PAL melaminat, iar usile dulapurilor si muchia blatului din MDF.

Mobilierul din PAL are pret accesibil, este usor de executat si se gaseste intr-o mare varietate de culori. Dezavantaje: este sensibil la umiditate, la diferente de temperatura, iar durata de viata este mai scurta decat in cazul mobilierului realizat din alte materiale.

Mobilierul din MDF se poate folosi in spatii cu umiditate ridicata, durata de viata este mai mare decat in cazul celui din PAL, iar prelucrarea este facila. Dezavantaje: preturile sunt mai mari, prelucrarea mai costisitoare.

Atentie!

Mobilierul din MDF are doar fronturile de usi sau usile din MDF, restul corpurilor fiind realizate tot din PAL melaminat.

Comentarii

  • alex

    31 ianuarie 2015 18:56

    buna! m-ar interesa sa stiu daca pot vopsi mdf-ul acasa. multumesc frumos!

    raspunde comentariului

Newsletter