Cum se monteaza vata bazaltica?

15 august 2010 , 7980 afisari

Unul dintre cele mai importante lucruri la care trebuie sa fii atent este faptul ca vata bazaltica nu trebuie sa aiba contact cu solul (cu atat mai putin sa fie ingropata in sol! Subliniez: vata bazaltica nu se poate folosi la termoizolarea subterana, a zidurilor demisolului, pivnitei etc.!). Primul rand de vata se pune undeva la 30-40 cm departare de pamant. Primul rand se monteaza pe  un profil de soclu, prins cu dibluri de fatada.

Pe placa izolatoare se aplica mortar adeziv,  in cordon perimetral, precum si 5 turte in interiorul acestuia, apoi placa se lipeste pe zid, prin presare usoara, uniform aplicata asupra intregii suprafete a placii de vata. Ancorarea se face cu dibluri cu rozeta, cu cui metalic, cu suplimentarea acestora in zona colturilor.

Montajul placilor incepe cu sirul din profilul de soclu si se face in rinduri orizontale, unul deasupra celuilalt, evitind formarea unor rosturi pe verticala. Orizonalitatea se pastreaza cu ajutorul unei sfori intinse imediat sub capatul de sus al placilor, dintr-o parte in cealalta a randului de vata.

In zona muchiilor (glafuri verticale sau orizontale, de pilda), se monteaza un profil de colt cu plasa de armare.

 Dupa intarirea mortarului de lipire, pe placile din vata se aplica un mortar adeziv de armare, in care se lipeste, prin apasare cu gletiera, plasa de armare, din fibra de sticla. Ulterior se mai aplica un strat de mortar. Atentie, suprapunera plaselor de armare se face pe cel putin 10 cm!

Ca ultim strat, inainte de tencuiala decorativa, se aplica un grund.

Comentarii

 • Grigore L.

  03 mai 2014 15:45

  puteti sa mi spuneti daca pe vata bazaltica se poate monta piatra decorativa cu o grosime de 3-5cm?

  raspunde comentariului
  • Damian Nicu

   28 martie 2015 9:13

   Da se poate monta dar trebuie o armare mai serioasa si anumeVarianta 1. Armare cu plasa metalica prinsa de cupoane in perete.Varianta 2. Armare cu plasa fibra stica cu densitate 165 gr mp dupa aceasta armare se va diblui prin masa de spaclu umeda cu dibluri cu prindere prin infiletare, apoi se va nivela zona de prindere.Daca doriti a placa in zona de soclu, va recomand a folosi polistiren extrudat si nu vata minerala bazaltica.www.bricopoint.ro

   raspunde comentariului

Newsletter