Utilizator nou

Polistiren vs. vata minerala

de Catalina Coca , 06 septembrie 2012

Se pare ca, dupa mai multi ani de cercetare si experienta, polistirenul nu ar fi cea mai recomandata sau cea mai buna solutie pentru izolatiile exterioare, pe termen scurt sau lung. Avantajul major al polistirenului este dat de pret, acesta fiind mai ieftin si mai accesibil, spre deosebire de alte materiale izolante.

Iata care sunt principalele probleme pe care le poate ridica izolarea fatadelor cu polistiren:

1. Polistirenul este usor inflamabil, in timp ce vata minerala este ignifuga, adica nu intretine arderea. De asemenea, calitatea polistirenului poate fi indoielnica, deoarece standardul setat la nivel european nu prea este intrunit, dupa cum precizeaza specialistii in constructii.

2. O alta problema ridicata de polistiren ese aceea ca nu permite peretilor sa „respire”, deoarece etanseaza cladirea. Asadar, exista riscului aparitiei mucegaiului si igrasiei. Vata minerala, din nou, nu permite dezvoltarea microorganismelor, indiferent de tipul lor.

3. Sustenabilitatea este, de asemenea, indoielnica, avand in vedere ca, in timp, polistirenul poate suferi modificari, se mai „aseaza” sau poate fi consumat de insecte, asadar are o rezistenta mecanica scazuta. Vata minerala are din nou de castigat pentru ca nu isi pierde din proprietati odata cu trecerea anilor.

4. Lipsa unei aerisiri adecvate care poate duce la formarea condensului si automat la instalarea umezelii este un alt dezavantaj al polistirenului deoarece peretii vor ramane uzi, iar pe timpul iernii vor ingheta, scopul izolarii fiind egal cu zero. In schimb, vata minerala nu interactioneaza in niciun fel cu apa, este „imuna” si se mentine uscata tot timpul.

 

Comentarii

Newsletter