Cum se realizeaza izolarea mansardelor cu vata minerala?

01 august 2012 , 12788 afisari

Mansarda prezinta pierderi mari de caldura deoarece 1. este pozitionata deasupra cladirilor si 2. acoperisul este mai subtire in comparatie cu peretii exteriori. Asadar, necesita o izolatie profesionista cu materiale de inalta calitate, rezistente la umezeala, la foc si care sa protejeze atat termic, cat si fonic.

Mai mult, ca si in cazul celorlalte izolari (pardoseala, pereti) lucrarile de izolare a mansardei reprezinta o investitie pe termen lung deoarece costurile de incalzire si implicit, facturile la intretinere, vor fi mult mai mici.

Cel mai bun material izolant, in cazul mansardelor si nu numai, este vata minerala (de sticla sau bazaltica). Aceasta se monteaza fie deasupra capriorilor – intre acoperis si capriori- fie intre si sub acestia – la fel cum se intampla si in izolarea tavanelor cu grinzi.

Specialistii recomanda cea de-a doua varianta, situatie in care trebuie adaugat un strat termoizolant pentru a evita formarea puntilor termice.

Pasii spre o izolare corecta a mansardei, cu vata minerala, sunt urmatorii:

1. In primul rand, se verifica existenta unei folii hidroizolatoare sub acoperis – aceasta nu permite patrunderea apei din mediul exterior. Daca nu exista deja, montarea ei este imperios necesara. Montarea se realizeaza deasupra capriorilor.  

2. Urmatorul pas este taierea materialului izolant, in cazul nostru al vatei minerale. Pastrati o „marja de eroare”, in sensul ca lasati materialul mai lung cu 2-3 cm pentru a asigura umplerea perfecta intre capriori.

3. Punctul 3 se refera la stratul termoizolant despre care vorbeam putin mai sus. Pentru montarea lui, veti avea nevoie de grinzisoare perpendiculare pe capriori intre care se va instala materialul termoizolant.

4. Nu in ultimul rand, trebuie montata o membrana impotriva vaporilor care va acoperi intreaga suprafata izolata. Imbinarile membranei vor fi lipite etans cu ajutorul unei benzi dublu adezive si a unei sipci (la imbinarea cu peretii casei).

Odata ce s-a realizat izolarea mansardei, amenajarea acesteia se realiza ca in cazul oricarui interior fara a avea grija formarii condensului, aparitiei igrasiei sau imposibilitatii locuirii pe timpul iernii si al verii, la temperaturi extreme.

 

 

Comentarii

  • marian

    09 decembrie 2015 13:12

    buna ziua am o intrebare daca am tabla direct pe asteriala ce folie anticondes pot pune pe asterial si capriiori la interior inainte de a pune vata minerala .

    raspunde comentariului

Newsletter