Facebook Connect

life style inspiratie casa bricolaj interior gradina proiecte echipamente shopping agenda

Cum se intretine centrala termica pe lemne?

Atat centrala termica, cat si cosul de evacuare a fumului trebuie intretinute in mod constant, atat pentru a asigura randamentul maxim al arderii, cat si pentru a fi siguri ca functionarea centralei are loc in deplina siguranta.

08.12.2011
 
4758
 
 
Cum se intretine centrala termica pe lemne?
Cum se intretine centrala termica pe lemne?
Recomandarea noastra
pret informativ: 0.00 RON
pret informativ: 0.00 RON
pret informativ: 0.00 RON
pret informativ: 0.00 RON
pret informativ: 0.00 RON
pret informativ: 0.00 RON

Intretinerea cazanului

Arderea lemnului este insotita de producerea unei cantitati insemnate de cenusa. Prezenta acesteia determina o functionare necorespunzatoare a camerei de ardere, prin blocarea cailor de aerisire. Pentru a evita acest lucru, cenusa trebuie periodic indepartata, apoi depozitata intr-un loc corespunzator, in care sa nu provoace un incendiu accidental.

Daca lemnele nu sunt bine uscate, arderea lor este insotita de o problema suplimentara: aparitia condensului. Acesta este cauzat de apa din lemn, care se evapora si se depune, ulterior, pe suprafetele ceva mai reci. Din pacate, consensul antreneaza si reziduurile solide produse de arderea lemnului, care ulterior vor fi depuse pe peretii centralei si ai cosului de evacuare. Aceste depuneri poarta numele de gudron si pot deteriora instalatia (de pilda, poate provoca spargerea camasii camerei de ardere). Pentru a se evita acest lucru, centrala se curata periodic (din acest motiv, producatorii seriosi livreaza, impreuna cu centrala, si o perie de sarma necesara pentru curatarea ei).

Intretinerea cosului de fum

Cerinte speciale sunt si fata de cosul de evacuare al fumului, in cazul in care aveti centrala pe lemne. Astfel, el trebuie dimensionat suficient de larg incat sa asigure un tiraj corespunzator arderii, dar nu atat de mare, incat sa determine o pierdere a caldurii generate prin ardere, deci implicit o diminuare a puterii de incalzire. Regulile in vigoare prevad ca limita superioara a cosului de fum sa se afle cu 1 m deasupra coamei imobilului incalzit de centrala sau, daca alaturat se afla un imobil mai inalt, cu 1 m deasupra coamei acestuia. Aceasta regula urmareste ca fumul degajat sa deranjeze cat mai putin locuitorii unuia dintre cele doua imobile si, deasemenea, se urmareste ca eventualele scantei evacuate pe cos sa nu ajunga accidental pe o suprafata inflamabila. In privinta intretinerii, deoarece arderea lemnului este insotita de degajarea unui fum gros, exista regula ca periodic, cel putin o data pe an, cosul de fum sa fie inspectat si curatat, atat pentru a indeparta eventualele depuneri, cat si pentru a descoperi la timp primele semne de deteriorare.

Nume:
E-mail:
(obligatoriu)
(optional - nu va fi publicat)
Titlu:
(obligatoriu)
Comentariu:
Facebook Connect
 
... lemnul de nuc este fin, greu, inchis la culoare si foarte rezistent?

banner 300x120.jpg

Nu exista produse

banner_pc4.jpg

reviste2 300x100.gif