Utilizator nou

Ce este un cazan cu gazeificare si care sunt avantajele lui?

de Dan Mazilu , 19 decembrie 2011 , 2086 afisari

Cazanele cu incalzire pe lemne sunt de doua feluri: 1. Cazanul simplu, care functioneaza ca o soba; 2. Cazanul care functioneaza pe principiul gazeificarii  lemnului (sinonimul, mai putin folosit, este „distilarea lemnului”).

Principiul de functionare al cazanului cu gazeificare este urmatorul: lemnul este introdus in incaperea superioara a cazanului (magazia de lemne), in contact cu jarul. Lemnul se aprinde si in procesul de ardere da nastere la niste gaze care, combinându-se cu aerul (aer care este introdus fortat in acel spatiu), creaza un amestec combustibil. Acest amestec se autoaprinde, iar in zona inferioara a spatiului de ardere (care poarta numele de zona de schimb) va lua nastere asa-numita flacara rasturnata (sau inversa).

Prin urmare,un cazan cu gazeificare nu arde direct lemnul, ci gazele degajate din el. Prin acest proces se obtinere o ardere completa a lemnului si o valorificare sporita a combustibilului: cam 80-90% este randamentul acestui tip de cazan, cu alte cuvinte, apropiat de ideal! Din acest motiv, consumul de lemne este mult redus fata de cazanul clasic, iar alimentarea se face mult mai rar.

Avantajele acestui tip de cazan nu se opresc aici, la randamentul ridicat. Pentru ca arde aproape tot, fumul rezultat este curat, in sensul ca nu mai sunt prezente, ca la cazanele clasice, elementele nearse si nocive. Prin urmare, un astfel de cazan afecteaza foarte putin mediul.

Din pacate, cazanul cu gazeificare are si unele dezavantaje. Unul ar fi faptul ca necesita numai lemne de buna calitate si foarte uscate, cu umiditatea sub 15%.O umiditate mai mare ar determina aparitia condensului, iar acesta, la randul lui, ar provoca depunerea de gudron pe peretii interiori, ceea ce va afecta in timp atat randamentul cazanului, cat si siguranta in exploatarea lui. Un alt dezavantaj este faptul ca acest tip de cazan trebuie curatat mai des decat „fratele” lui clasic, cel mai tarziu o data pe saptamana.

Atentie la calitatea lemnului!

Ar fi bine ca lemnul sa aiba o buna capacitate calorica. De asemenea, este obligatoriu ca lemnele sa fie foarte bine uscate, cu o umiditate mai mica decat 15- 20%. Atentie, nu se foloseste rumegus, si sunt interezisi peletii, brichestii sau reziduurile lemnoase!

Comentarii

Newsletter